Na kripto tržištima oslabila vrednost bitcoina i ethera

Blago opala vrednost evra, dolarski indeks se oporavlja

BerzaNovacVesti

10.11.2021 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Blago opala vrednost evra, dolarski indeks se oporavlja Blago opala vrednost evra, dolarski indeks se oporavlja
Dolar se neznatno oporavio na azijskom tržištu u odnosu na glavne konkurente nakon slabljenja u prethodna tri dana, dok se prema jenu trgovao blizu... Blago opala vrednost evra, dolarski indeks se oporavlja

Dolar se neznatno oporavio na azijskom tržištu u odnosu na glavne konkurente nakon slabljenja u prethodna tri dana, dok se prema jenu trgovao blizu jednomesečnog minimuma.

Investitori iščekuju podatke o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kako bi naslutili kada bi Federalne rezerve (FED) mogle da krenu s povećanjem kamatne stope.

Japanska valuta je takođe imala koristi od povlačenja globalnih berzi sa rekordnih nivoa, pošto su rastuće cene nafte izazvale bojazan od daljeg uspona inflacije, izveštava Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Strah od potencijalnog prelivanja negativnih uticaja sa kineskog tržišta nekretnina na ostala svetska tržišta, podstakao je investitore da potraže sigurniju imovinu za svoja ulaganja.

Dolar se blago spustio prema japanskoj valuti na 112,83 jena i ima tendenciju da se vrati na najniži nivo od 112,73 jena, koji je poslednji put zabeležen 11. oktobra.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, vratio se na 94,053 poena, nakon trodnevnog slabljenja sa jednogodišnjeg maksimuma od 94,634 boda, koji je na kratko dostigao u petak.

Evro je oslabio za 0,13 odsto na 1,15805 dolara, mada je i dalje u plusu prema dolaru posle tri uzastopne sesije rasta, kada se trgovao blizu jednomesečnog maksimumu od 1,16165 dolara.

Nakon prošlonedeljne neočekivane odluke Banke Engleske da zadrži kamate na nepromenjenom nivou, što je dovelo do pada funte, britanska valuta se ove sedmice stabilizovala i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 1,35495 dolara, oporavivši se sa jednomesečnog minimuma od 1,3425 dolara zabeleženog u petak.

Australijski dolar je pao za 0,33 odsto, na 0,7355 američkih dolara, a spustila se i vrednost novozelandskog dolara za 0,36 odsto, na 0,7104 američkih dolara.

Na kripto tržištima, bitcoin se spustio ispod istorijskog maksimuma od 68.564,40 dolara i sada je na nivou oko 66.500 dolara.

Eter je takođe oslabio na 4.712,92 dolara u odnosu na rekordan nivo od 4.842,65 dolara.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekuju ubrzanje oktobarske inflacije za 0,4 odsto, u odnosu na rast od 0,2 odsto prethodnog meseca, što bi podiglo baznu inflaciju na godišnjem nivou za 0,3 odsto poena na 4,3 odsto, znatno iznad ciljane stope FED-a od dva odsto.

Prema najnovijim objavljenim pokazateljima, proizvođačke cene u SAD su znatno porasle u oktobru, što ukazuje na to da bi visoka inflacija mogla da potraje zbog poremećaja u lancima snabdevanja koje je izazvala pandemija.

Na drugoj strani sveta, proizvođačke cene u Kini porasle su u oktobru najbržim tempom od 1995. godine, za čak 13,5 odsto na godišnjem nivou, nadmašivši prognoze i dodatno smanjivši profitne marže proizvođača koji se bore sa rastućim cenama uglja i drugih sirovina.

Reuters takođe izveštava da se američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sastao sa predsednicom odbora guvernera FED-a Laelom Brejnard (Lael Brainard), koja je kandidat za sledećeg predsednika američke centralne banke. Analitičari smatraju da ona ima umeren stav po pitanju vođenja monetarne politike.

Širom svetskih tržišta se ponovo rasplamsava i strah od posledica potresa u kineskom sektoru nekretnina, zbog kojeg se FED oglasio prvim direktnim upozorenjem o potencijalnoj globalnoj šteti.

Kineskoj građevinskoj kompaniji Evergrande, najzaduženijoj u svetu, danas ističe grejs period za plaćanje kamate na obveznice stranim investitorima, a treća najveća građevinska firma u Kini Kaisa Group zatražila je finansijsku pomoć od države i banaka kako bi izmirila obaveze po kreditama i platila radnike i dobavljače.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...