Pet kompanija se dogovaralo u svoju korist, a na štetu životne sredine

BMW, Volkswagen, Audi i Porsche moraju da plate kaznu od 1,3 milijarde dolara

EUVesti

8.7.2021 15:06 Autor: Marko Miladinović 0

BMW, Volkswagen, Audi i Porsche moraju da plate kaznu od 1,3 milijarde dolara BMW, Volkswagen, Audi i Porsche moraju da plate kaznu od 1,3 milijarde dolara
Evropska komisija je izrekla novčanu kaznu od milijardu dolara najvećim nemačkim proizvođačima automobila, navodeći da su se tajno dogovarali da ograniče razvoj i uvođenje... BMW, Volkswagen, Audi i Porsche moraju da plate kaznu od 1,3 milijarde dolara

Evropska komisija je izrekla novčanu kaznu od milijardu dolara najvećim nemačkim proizvođačima automobila, navodeći da su se tajno dogovarali da ograniče razvoj i uvođenje automobilskih sistema za kontrolu emisije gasova.

Daimler, BMW, Vokswagen (VW), Audi i Porsche su na taj način izbegli da učestvuju u konkurentskoj utakmici s tehnologijama za ograničavanje zagađenja vazduha iz automobila na benzinski i dizel pogon, saopštila je EK, a prenosi agencija AP.

Daimler nije kažnjen jer je EK razotkrio postojanje kartela i tako stekao ulogu zaštićenog „zviždača“.

Šefica antimonopolskog regulatora EU i izvršna potpredsednica EK Margret Vestager (Margrethe Vestager) izjavila je da su te kompanije, iako su imale tehnologiju za veće smanjenje štetnih emisija od propisanih limita, izbegavale učešće na tržištu u toj oblasti čime su uskraćivale potrošačima šansu da kupuju automobile koji manje zagađuju životnu sredinu.

„Fabrike se međusobno takmiče i kada je u pitanju smanjenje emisije ugljen-dioksida iz automobila. Ovi proizvođači su namerno izbegavali nadmetanje s filterima za bolje prečišćavanje nego što to zahtevaju EU standardi o emisiji. I to su činili uprkos tome što je odgovarajuća tehnologija dostupna. Ta njihova praksa je nelegalna“, rekla je Vestager.

Ovo je prvi put da je Evropska komisija izrekla novčane kazne zbog kočenja i neučestvovanja u tehnološkom razvoju, a ne zbog uobičajenih slučajeva, kao što je kartelsko dogovaranje cena.

Četiri nemačka proizvođača su zbirno kažnjena 1,3 milijarde dolara, s tim da će najveći udeo morati da plati VW – 799 miliona dolara. BMW je postigao nagodbu te je njegova novčana kazna niža, sa 442 miliona dolara.

Kompaniji VW ovo nije prvi put, obzirom da je na kazne EK i privatne sudske tužbe morala da plati oko 47 milijardi evra tokom protekle decenije, zbog tzv. „dizelgejt“ skandala, kada je utvrđeno da je u 11 miliona svojih modela stavila softver koji je prikazivao manju emisiju štetnih gasova od realno ostvarene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...