U 2021. godini stopa iskorišćenja uglja pada na nivo od 44,4 odsto

BofA predviđa pad cene prirodnog gasa u SAD za 2023. godinu

EkologijaSvetU fokusuVesti

22.12.2021 20:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

BofA predviđa pad cene prirodnog gasa u SAD za 2023. godinu BofA predviđa pad cene prirodnog gasa u SAD za 2023. godinu
Predviđa se da će cena prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama u toku 2022. godine biti ujednačena zahvaljujući međugodišnjem rastu proizvodnje, a očekuje se... BofA predviđa pad cene prirodnog gasa u SAD za 2023. godinu

Predviđa se da će cena prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama u toku 2022. godine biti ujednačena zahvaljujući međugodišnjem rastu proizvodnje, a očekuje se da će 2023. godine početi da pada.

U globalnom istraživanju Banke Amerike (BofA) prognoza za prirodni gas Nymex Henry Hub ostaje 3,45 dolara na milion britanskih termalnih jedinica (MBtu) u 2022. godini, u poređenju sa 3,47 dolara po MBtu u 2021. godini. Kako se predviđa, do 2023. cena će biti na nivou od 3,10 dolara po MBtu.

Kako se navodi u saopštenju američke banke, sa godišnjim rastom od 3,5 milijardi kubnih metara dnevno očekuje se da će i cene padati, piše Capital.com.

Prirodni gas Henry Hub pao je sa više od šest do ispod četiri dolara po MBtu u oktobru zahvaljujući blagoj zimi.

BofA očekuje da će proizvodnja električne energije pomoću gasa imati međugodišnji pad od 0,5 milijardi kubnih metara do nivoa od 30 milijardi kubnih metara u 2022. godini, sa porastom upotrebe obnovljivih izvora energije.

Kako predstavnici banke navode u saopštenju, uprkos zatvaranjima elektrana koje koriste ugalj sa kapacitetima od 15 gigavata (GW) predviđenim za sledeću godinu, oni smatraju da proizvodnja energije pomoću prirodnog gasa neće rasti.

Korišćenjem obnovljivih izvora energije kapaciteti će biti prošireni za 28GW, od čega će 7GW proizvoditi vetroelektrane dok će 21GW dolaziti iz solarnih elektrana.

„Povećanje obnovljivih kapaciteta nastaviće da smanjuje potrebu za termalnom proizvodnjom, za koju očekujemo da će sledeće godine pasti na istorijski nizak prosečni kapacitet od 267 GW“, piše u saopštenju BofA.

Stope iskorišćenja uglja trebalo bi da padnu na 44,4 odsto sa 45,7 odsto u 2021. godini, smanjujući potrebu za termalnom proizvodnjom na novi minimum.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...