BOGATI KAPARISALI VEĆINU NOVIH VAKCINA PROTIV KORONE Pojedine siromašne zemlje čekaće do 2024. na imunizaciju

LifestyleSvetVestiZdravlje

4.11.2020 08:59 Autor: Marko Miladinović 3

BOGATI KAPARISALI VEĆINU NOVIH VAKCINA PROTIV KORONE Pojedine siromašne zemlje čekaće do 2024. na imunizaciju BOGATI KAPARISALI VEĆINU NOVIH VAKCINA PROTIV KORONE Pojedine siromašne zemlje čekaće do 2024. na imunizaciju
Najnoviji izveštaj Globalnog centra za inovacije u zdravstvu Univerziteta Duke pokazuje da su poslednjih meseci u „kupoholičarskoj groznici“ najbogatije države na svetu rezervisale gotovo... BOGATI KAPARISALI VEĆINU NOVIH VAKCINA PROTIV KORONE Pojedine siromašne zemlje čekaće do 2024. na imunizaciju

Najnoviji izveštaj Globalnog centra za inovacije u zdravstvu Univerziteta Duke pokazuje da su poslednjih meseci u „kupoholičarskoj groznici“ najbogatije države na svetu rezervisale gotovo 8,8 milijardi doza vakcina koje su u poodmakloj fazi razvoja za borbu protiv novog korona virusa.

Iako nijedna od 320 vakcina koje su trenutno u razvoju širom sveta još uvek nije odobrena za upotrebu, već su potpisani ugovori za isporuku oko 3,7 milijardi doza, dok su u toku pregovori za nabavku dodatnih 5,1 milijardi, prenosi Guardian.  

Ipak, u studiji se podseća da toliku porudžbinu ni najveći proizvođači ne mogu da realizuju u kratkom roku, a pored toga, do potvrde i odobravanja prve uspešne vakcine će verovatno proći još nekoliko meseci.

„Sve države nastupaju u sopstvenom interesu, što je donekle razumljivo, ali ovakvo ponašanje dovešće do toga da će zbog limitirane proizvodnje u prve dve godine od odobravanja vakcine siromašne zemlje ostati bez količina koje bi im bile potrebne da imunizuju celu populaciju“, istakla je Andrea Tejlor (Andrea Taylor), zamenica direktora u zdravstvenom centru Duke, i dodala da će pojedine zemlje čekati do 2024. na imunizaciju kompletnog stanovništva.

Kako bi pomogla što pravedniju raspodelu budućeg leka, Svetska zdravstvena organizacija osmislila je takozvanu Covax shemu, koja garantuje da će sve države na svetu odmah imati dovoljno doza da vakciniše minimum 20 odsto svog stanovništva, a na prvom mestu zdravstvene radnike.

Guardian ukazuje na primer Etiopije, koja pored garancije u okviru Covax programa, nije potpisala niti jedan ugovor za nabavku. Takođe, većina afričkih zemalja nema ni adekvatne skladišne kapacitete za prijem potrebnih doza vakcina, kojima je potrebno konstantno hlađenje.

Što se tiče obećanja STO, preko njenog programa za sada je kaparisano tek 250 miliona doza, dobrano ispod 1,14 milijardi na koliko se obavezala kroz Covax, odnosno onoliko koliko je dovoljno da se imunizuje petina populacije u siromašnim državama.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...