SRBIJA POČINJE RAD NA STRATEGIJI O CILJEVIMA ODRŽIVOG RASTA DO 2030.

Borba protiv siromaštva, privredni rast i zaštita životne sredine ključni ciljevi održivog rasta Srbije

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

29.3.2021 14:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Borba protiv siromaštva, privredni rast i zaštita životne sredine ključni ciljevi održivog rasta Srbije Borba protiv siromaštva, privredni rast i zaštita životne sredine ključni ciljevi održivog rasta Srbije
Vlada Srbije radi na formiranju međuresorne radne grupe za izradu Strategije Srbije o ciljevima održivog razvoja, u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija, u... Borba protiv siromaštva, privredni rast i zaštita životne sredine ključni ciljevi održivog rasta Srbije

Vlada Srbije radi na formiranju međuresorne radne grupe za izradu Strategije Srbije o ciljevima održivog razvoja, u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija, u koju će, pored predstavnika resornih ministarstava biti uključeni i predstavnici nevladinog sektora i Nacionalnog konventa za EU, izjavila je na panel diskusiji premijerka Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je sigurno da će jedan od glavnih ciljeva te strategije biti borba protiv siromaštva, i da u tom smislu treba shvatiti i borbu za brži i održivi privredni rast Srbije, uz rast plata i penzija. Kao bitan element borbe protiv siromaštva, premijerka je navela i unapređenje obrazovanja.

foto tanjug

Koordinator Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović naglasila je da je ta institucija inicirala usvajanje dokumenta kojim bi bili definisani dugoročni ciljevi održivog razvoja za Srbiju, ali i mehanizam za njihovu realizaciju i praćenje njihovog ostvarenja.

Pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović naglasila je da je Vlada Srbije usvojila strateških dokument – Program ekonomskih reformi – ERP za period do 2023. godine, koji predstavlja ključni dokument koji definiše strateške planove vlade za ostvarenje ciljeva privrednog rasta, jačanje konkurentnosti srpske ekonomije i povećanja zaposlenosti. Taj dokument je, prema njenim rečima, direktno povezan sa ciljevima održivog razvoja.

Ona je naglasila da su postignuti makroekonomski rezultati u proteklih nekoliko godina stvorili dobru osnovu za realizaciju ciljeva održivog razvoja. Ignjatović ističe da je uspešna fiskalna konsolidacija omogućila državi da realizuje obiman program pomoći privredi i građanima za suzbijanje posledica pandemije korona virusa, i to u prošloj godini od oko 12,8 odsto BDP, a taj program biće nastavljen i u ovoj godini.

Novčanik i lupa
Foto: Pixabay.com

Ukazano je i da je budžet Srbije pre pandemije bio u suficitu, a da je u fiskalnom smislu Srbija i dalje u okvirima kriterijuma iz Mastrihta. Ignjatović je naglasila da je Srbija uspela da smanji stopu nezaposlenosti na samo devet odsto, dok je i u prošloj godini ostvaren značajan priliv stranih investicija od 2,9 milijardi evra. Sve te rezultate prepoznale su i rejting agencije, koje su dodatno poboljšale kreditni rejting Srbije, naglasila je Ignjatović.

Kori Udovički, koja je na panel diskusiji učestvovala ispred radne grupe za poglavlja 17 i 32, naglasila je da Srbija mora uvesti sistem planiranja kakav je potreban, i postavila je pitanja kako će Srbija izgledati u 2030, kao i da li se razvoj može zasnivati na zagađivanju životne sredine odnosno da li se dugoročno može zasnivati na sadašnjem modelu privlačenja investicija. Ona je naglasila potrebu ,,nacionalizacije” ciljeva održivog razvoja iz Agencije UN 2030. odnosno prilagoditi ih prioritetima Srbije.

Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 19 Nataša Vučković, naglasila je da je siromaštvo u Srbiji veliki problem, koji nadmašuje većinu drugih ključnih ciljeva Strategije održivog razvoja.

Ona je ukazala na podatak da je pola miliona građana Srbije ispod granice siromaštva, dok je četvrtina građana ispod granice tzv. Relativnog siromaštva. Srbija takođe ima veoma visoku stopu stanovništva sa rizikom od siromaštva od 23,2 odsto, što znači da je više od 1,6 miliona građana pod rizikom od siromaštva, dok je i stopa formalne zaposlenosti takođe veoma visoka. Procene međunarodnih institucija govore da bi zbog pandemije korona virusa broj siromašnih u Srbiji mogao da bude povećan i do 300.000. Vučković ukazuje da je siromaštvo povezano i sa obrazovanjem, zdravstvom i ekonomijom u celini.

foto tanjug

Savetnica predsednice Vlade Slavica Đukić-Dejanović ukazala je da je Srbija u proteklih nekoliko godina ipak napravila pomak u smanjenju siromaštva, i da dugoročni trendovi ukazuju na smanjenje siromaštva u svim segmentima stanovništva.

Pomoćnica ministra zdravlja Danijela Urošević ukazala je da je u vreme pandemije, više nego vidljiv značaj zdravstvenog sistema za održivi razvoj. Naravno, zbog aktuelne situacije, u fokus dolazi i cilj jačanja razvijanja vakcina protiv zaraznih bolesti. Ona je naglasila da je Vlada Srbije tokom pandemije značajno uvećala mogućnosti i kapacitete zdravstvenog sistema u borbi protiv Covid-19 i u tu svrhu su uložena zaista značajna sredstva, a napravljene su i dve nove velike kovid bolnice.

Sa druge strane, Snežana Simić, članica radne grupe za poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja naglasila je da je potrebno uraditi i Strategiju razvoja zdravstvenog sektora u Srbiji i razvoja kadrova u zdravstvu i da posebnu pažnju treba obratiti i na mentalno zdravlje nacije, kao i na menadžment upravljanja krizama, koji je posebno dobio na značaju za vreme aktuelne pandemije.

Tokom online diskusije, naglašeno je da su socijalna, ekonomska i ekološka pitanja ključna u koncipiranju ciljeva održivog razvoja u smislu UN Agende 2030.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...