REŠAVANJE CARINSKIH SPOROVA U TROUGLU SAD-EU-VELIKA BRITANIJA

Brisel i Vašington obustavili primene tarifa na avione, hranu i piće

EUSvetVesti

10.3.2021 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Brisel i Vašington obustavili primene tarifa na avione, hranu i piće Brisel i Vašington obustavili primene tarifa na avione, hranu i piće
SAD i Evropska unija dogovorile su se o privremenoj obustavi primene tarifa i dodatnih carina na međusobni uvoz aviona, vina, hrane i pića, dok... Brisel i Vašington obustavili primene tarifa na avione, hranu i piće

SAD i Evropska unija dogovorile su se o privremenoj obustavi primene tarifa i dodatnih carina na međusobni uvoz aviona, vina, hrane i pića, dok obe strane pokušavaju da pronađu pregovaračko rešenje dugotrajnog spora imeđu kompanija Boeing i Airbus.  

EU i SAD postigle su dogovor o tome kako prilagoditi takozvane carinske kvote nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Pregovori su vođeni u skladu sa procedurama Svetske trgovinske organizacije (STO) i odrediće buduću podelu kvota, saopštila je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika.

Strane će potpisati i primeniti sporazum nakon što EU obavi “formalne postupke odobravanja“, saopštila je Kancelarija ne navodeći više detalja, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg. “Jednom kada se primeni, ovaj sporazum će pružiti sigurnost američkim proizvođačima i izvoznicima u EU“, navela je Kancelarija.

Foto: Youtube screenshot

Neke članice STO kritikovale su 2019. jednostrani plan Brisela da podeli svoje obaveze prema kvotama sa Britanijom, iako je ona napuštala EU, jer je to suprotno ciljevima liberalizacije trgovine, nediskriminacije i smanjenja carina. Tema je obuhvatila i raspored koncesija EU i Britanije, carinske stope i druga trgovinska pravila po kojima druge zemlje mogu da izvoze robu i usluge na evropsko tržište.

Budući da Velika Britanija nije imala nezavistan položaj u STO, ponudila je da nasledi položaj iz EU i podeli njihove zajedničke obaveze, kojima se postavljaju ograničenja uvoza osetljive poljoprivredne robe. EK je odobrila 2018. mandat za podelu zajedničkih trgovinskih kvota Brisela i Londona prema ranijoj praksi, čak i ako bi druge članice STO to odbile. London je 1. januara 2021. obustavio carinjenje američke robe istovremeno sa napuštanjem EU.

Pomenuti sporazum, koji je na kraju postignut, mogao bi da bude ključni test budućih trgovinskih pregovora između SAD i EU. Američki predsednik Džo Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dogovorili su se prošle nedelje u telefonskom razgovoru da na četiri meseca obustave sve carine uvedene u sporu oko subvencija datih kompanijama Boeing i Airbus, potvrdila je šefica EK, preneo je Global Trade.

Foto: Youtube screenshot

Podsetimo, SAD su 2019. uvele carine na uvoz novih evropskih civilnih aviona i poljoprivrednih proizvoda. EU je 2020. uzvratila carinama na američke proizvode, a Fon der Lajen je nakon razgovora sa Bajdenom pozdravila “novi početak“, rekavši da su obe zemlje “posvećene rešavanju sporova“ u vazduhoplovnoj industriji.

Spor oko subvencija za proizvođače aviona, između SAD i EU, jedan je od najdužih u istoriji STO. Utvrđeno je da obe stane godinama nisu pravilno primenile presude panela STO na ilegalne subvencije. Spor datira od 2004. godine nakon što je Airbus prvi put pretekao Boeing u broju isporuka aviona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...