NOVA TRANŠA POMOĆI EU DRŽAVAMA ČLANICAMA

Brisel isplatio Hrvatskoj 510 miliona evra

EUNovacRegionVesti

16.3.2021 21:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel isplatio Hrvatskoj 510 miliona evra Brisel isplatio Hrvatskoj 510 miliona evra
Evropska komisija isplatila je u utorak devet milijardi evra u petoj tranši finansijske pomoći za države članice u okviru instrumenta namenjenog za očuvanje radnih... Brisel isplatio Hrvatskoj 510 miliona evra

Evropska komisija isplatila je u utorak devet milijardi evra u petoj tranši finansijske pomoći za države članice u okviru instrumenta namenjenog za očuvanje radnih mesta tokom krize izazvane pandemijom Covid-19.

Češka je primila milijardu evra, Španija 2,87 milijardi evra, Hrvatska 510 miliona evra, Italija 3,87 milijardi evra, Litvanija 302 miliona evra, Malta 123 miliona evra i Slovačka 330 miliona evra, prenosi Tanjug.

U Briselu navode da će ovi zajmovi pomoći državama članicama da pokriju troškove koji su direktno povezani sa finansiranjem nacionalnih šema za skraćeno radno vreme i druge slične mere koje su uvele kao odgovor na pandemiju korona virusa, uključujući i samozaposlene.

Do sada je 16 država članica primilo ukupno 62,5 milijardi evra po instrumentu SURE u obliku zajmova, a ponudila je 90,6 milijardi evra finansijske podrške za 19 država članica.

Očekuje se da će tokom 2021. godine, EK za potrebe ovog instrumenta prikupiti više od 25 milijardi evra prodajom zajedničkih EU obveznica na međunarodnom tržištu kapitala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...