PROBLEMI NA GRANICI DVE IRSKE

Brisel optužuje London za kršenje sporazuma o Brexitu

EUSvetVesti

4.3.2021 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel optužuje London za kršenje sporazuma o Brexitu Brisel optužuje London za kršenje sporazuma o Brexitu
Jednostrana odluka vlade Velike Britanije da do oktobra produži grejs period na granici Irskog mora, izazvala je reagovanje Evropske komisije koja je saopštila da... Brisel optužuje London za kršenje sporazuma o Brexitu

Jednostrana odluka vlade Velike Britanije da do oktobra produži grejs period na granici Irskog mora, izazvala je reagovanje Evropske komisije koja je saopštila da London krši svoje obaveze iz sporazuma o Brexitu. Takođe, irska  vlada ocenila je da je proširivanje regulatornog režima na neku robu koja ulazi iz Velike Britanije u Severnu Irsku “duboko nekorisno“.

Potpredsednik EK Maroš Ševčović izrazio je snažnu zabrinutost zbog jednostrane akcije Velike Britanije, jer to predstavlja kršenje relevantnih materijalnih odredbi protokola o Irskoj i obaveza dobre vere prema sporazumu o Brexitu, saopšteno je u Briselu, prenosi BelfastTelegraph. On je upozorio da će EU odgovoriti legalnim sredstvima.

Premijer Republike Irske Majkl Martin (Michael Martin) rekao je da je razočaran zbog jednostranog poteza britanske vlade da jednostrano odloži provere hrane i poljoprivrednih proizvoda koji ulaze u Severnu Irsku iz Velike Britanije. On je naveo da to “podriva poverenje neophodno za postizanje sporazuma“.

“Pitanja koja se odnose na Protokol (o irskoj granici) treba da rešavaju Velika Britanija i Evropska unija radeći zajedno, putem zajedničkog odbora“, naveo je Martin, prenosi Irish Times. Šef irske diplomatije Sajmon Koveni opisao je potez britanske vlade kao “duboko nekoristan“.

EK je saopštila 16. februara da želi da sporna pitanja u vezi Severne Irske nakon Brexita budu rešena “naredne nedelje“. Šefčović, koji je zadužen za odnose EU i Velike Britanije rekao je da granične probleme treba rešiti do 24. februara. Protokol o Severnoj Irskoj osmišljen je da spreči nametanje čvrste granice na Irskom ostrvu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...