Novi interkonektor pušten u rad usred energetske krize u Ujedinjenom Kraljevstvu

Britanci dobijaju struju od Norveške ispod Severnog mora

SvetU fokusuVesti

1.10.2021 17:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Britanci dobijaju struju od Norveške ispod Severnog mora Britanci dobijaju struju od Norveške ispod Severnog mora
Prvi komercijalni tokovi struje dobijene iz obnovljivih izvora između Norveške i Velike Britanije potekli su u petak, pružajući izvesnu olakšicu Britancima u borbi sa... Britanci dobijaju struju od Norveške ispod Severnog mora

Prvi komercijalni tokovi struje dobijene iz obnovljivih izvora između Norveške i Velike Britanije potekli su u petak, pružajući izvesnu olakšicu Britancima u borbi sa energetskom krizom.

National Grid, 1,6 milijardi evra vredan kablovod ispod Severnog mora, trebalo bi da funkcioniše dvosmerno, no dobrodošao energetski „bonus“ za Britaniju ove jeseni uzrokovao je da prenos za sada funkcioniše u jednom smeru, piše Bloomberg.

Snabdevanje će biti ograničeno na približno polovinu 1.400 megavata, sa planovima da se postepeno poveća do punog kapaciteta, koji je dvostruko veći, do početka sledeće godine.

Globalna nestašica energije pokrenula je prošlog meseca rekordne cene električne energije u Velikoj Britaniji i primorala najmanje deset malih dobavljača da se zatvore. Rizik zemlje od zimskih nestanaka struje povećan je kada je podvodna veza sa Francuskom prekinuta zbog požara pre dve nedelje.

S druge strane, norveška veza biće ključni deo britanskih nastojanja da postigne ciljeve sa nultom stopom emisije štetnih gasova, uz „brisanje“ 23 miliona tona emisije ugljen-dioksida do 2030. godine i na kraju napajajući čak 1,4 miliona domova, navodi se u saopštenju kompanije National Grid.

Tokove struje preko podmorskog kabla, odnosno obime prometa u oba smera, će određivati trgovci sa obe strane Severnog mora, a struja će ići tamo gde su cene najviše.

Za postavljanje kabla od 720 kilometara bilo je potrebno šest godina, a testiranje je počelo u junu.

Ovo je peti interkonektor za National Grid. Pored veze sa Velikom Britanijom, ostvaruje konekcije i sa Belgijom, Francuskom i Holandijom, dok je predviđeno da nova veza sa Danskom započne sa radom u 2023. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...