AstraZeneca indijskog serumskog instituta nije priznata od evropske agencije za lekove

Britancima koji su primili indijsku verziju vakcine upitna putovanja u EU

BiznisEUTurizamVesti

2.7.2021 17:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Britancima koji su primili indijsku verziju vakcine upitna putovanja u EU Britancima koji su primili indijsku verziju vakcine upitna putovanja u EU
Milioni Britanaca koji su primili indijsku dozu vakcine AstraZeneca možda neće biti u mogućnosti da otputuju na odmor, jer ta vakcina nije priznata u... Britancima koji su primili indijsku verziju vakcine upitna putovanja u EU

Milioni Britanaca koji su primili indijsku dozu vakcine AstraZeneca možda neće biti u mogućnosti da otputuju na odmor, jer ta vakcina nije priznata u kovid pasošu EU, prenosi Mirror.

U Velikoj Britaniji izdato je pet miliona doza vakcine AstraZenece, koju je proizveo Indijski serumski institut, ali ove doze nisu odobrene od strane Evropske agencije za lekove. Iako vlada navodno nastoji da ukine obavezu karantina u evropskim državama kako bi omogućila putovanja za praznike, ovo je veliki udarac za sve. Turisti koji su primili indijsku dozu vakcine biće označeni na granici EU.

EU digitalni Covid sertifikat, koji omogućava putovanja bez karantina, neće prepoznavati indijske serijske brojeve AstraZeneca 4120Z001, 4120Z002 i 4120Z003 koji su zabeleženi u aplikaciji NHS. Vakcine koje je odobrila EMA su Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson i Oxford AstraZeneca Lab proizvedeni u Velikoj Britaniji ili Evrop, i koji se prodaju pod brendom Vakzevria.

„Ulazak u EU treba da bude dozvoljen ljudima koji su potpuno vakcinisani nekom od vakcina odobrenih u EU“, izjavio je portparol Evropske komisije i dodao da države članice nisu dužne da izdaju sertifikate za vakcinu koja nije odobrena na njihovoj teritoriji.

Britanske vlasti su koristile robnu marku Vakzevria u svim medicinskim kartonima u kojima je korišćena vakcina AstraZeneca pa su brojevi serija jedini identifikator. Ministarstvo zdravlja navodno nije saopštilo koliko je doza AstraZenece proizvedeno u Indiji i izdato u Velikoj Britaniji, ali po izveštaju u Indiju je uvezeno pet miliona ove godine.

Razlog zašto EMA ne dozvoljava vakcinu indijske proizvodnje je taj što još uvek nije izdata dozvola za njih. Ova odluka je oštro kritikovana u Indiji, jer su njen ministar spoljnih poslova i izvršni direktor Indijskog instituta Serum, pokrenuli to pitanje pred EU, piše Mirror.

  • Anna

    3.7.2021 #1 Author

    Ovo liči na iživljavanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...