Polovni automobili i hrana na Ostrvu značajno poskupeli

Britanska inflacija porasla izvan predviđenih okvira

SvetVesti

15.7.2021 17:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Britanska inflacija porasla izvan predviđenih okvira Britanska inflacija porasla izvan predviđenih okvira
Inflacija u Velikoj Britaniji u junu porasla je na 2,5 odsto na talasu rasta cena polovnih automobila i hrane. Junski nivo inflacije najviši je... Britanska inflacija porasla izvan predviđenih okvira

Inflacija u Velikoj Britaniji u junu porasla je na 2,5 odsto na talasu rasta cena polovnih automobila i hrane. Junski nivo inflacije najviši je od avgusta 2018. godine i premašio je očekivanja analitičara. Kombinacija nestašice ponude i rasta potražnje usled ublažavanja epidemioloških mera podstakla je rast cena.

Britanski Zavod za nacionalnu statistiku (ONS) saopštio je da su hrana, polovni automobili, odeća, obuća i gorivo glavni faktori porasta inflacije sa 2,1 na 2,5 procenata u junu. Analitičari su prognozirali da će inflacija biti 2,2 odsto, dok je cilj Banke Engleske bilo zadržavanje inflacije na dva odsto, prenosi Guardian.

Osnovna inflacija koja isključuje hranu, energiju, alkohol i duvan, porasla je sa dva na 2,3 odsto, takođe iznad prognoza stručnjaka. Kreatori politike Banke Engleske potvrdili su da očekuju privremen porast inflacije, kao i da neće žuriti sa povećanjem kamatnih stopa sa rekordno niskih 0,1 odsto.

Izvor: ONS@Guardian

Prema ONS, deo povećanja inflacije meren indeksom potrošačkih cena izazvan je povratkom cena sa smanjenih vrednosti tokom zaključavanja. Takođe, naglo su porasle cene polovnih automobila, za 5,6 odsto, jer je na ponudu novih vozila uticala globalna nestašica računarskih čipova.

Rast cena nafte doprineo je naglom povećanju troškova za automobile. Godišnja stopa inflacije na motorna goriva u junu iznosila je 20,3 odsto, najviše od 2010. godine, ankon povećanja cene benzina sa 106, penija po litru na 129,7 penija tokom proteklih 12 meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...