izveštaj women count 2021

Britanske kompanije neće postići rodni paritet u narednih 15 godina

AnalizaFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

16.7.2021 16:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Britanske kompanije neće postići rodni paritet u narednih 15 godina Britanske kompanije neće postići rodni paritet u narednih 15 godina
Broj žena na višim funkcijama u kompanijama iz indeksa FTSE 350 zaostajaće za muškarcima do 2036. godine, dok je pandemija korona virusa odložila mogućnost... Britanske kompanije neće postići rodni paritet u narednih 15 godina

Broj žena na višim funkcijama u kompanijama iz indeksa FTSE 350 zaostajaće za muškarcima do 2036. godine, dok je pandemija korona virusa odložila mogućnost rodne ravnopravnosti u odborima za četiri godine, navodi se u izveštaju Women Count 2021.

Izveštaj je sačinilo savetništvo za rodnu raznolikost The Pipeline, a otkrio je da je samo 15 kompanija od 350 imalo ženske izvršne direktorke. Tu spadaju Ema Valmslej (Emma Walmsley) iz GSK, Alison Rouz (Alison Rose) u NatWestu i Kerolin Mek Kol (Carolin McCall) iz ITV-a, prenosi  Eastern Eye.

Prema izveštaju, kompanije nisu uspele da iskoriste priliku koju im pruža pandemija za modernizaciju i reformu svog poslovanja.

„Ovaj izveštaj pokazuje kako su u vrhu velikih kompanija u Velikoj Britaniji i dalje većinom muškarci“, istakle su suosnivačice The Pipeline, Lejdi Margaret Mek Donat (Lady Margaret McDonagh) i Lorna Fitsimons (Lorna Fitzsimons).

Izveštaj je otkrio da su 85 odsto svih rukovodilaca muškarci.  Dok žene čine više od polovine izvršnih odbora i odbora u samo četiri odsto FTSE 350 kompanija.

Sektori kompanije FTSE 350 sa najslabijim rezultatima su proizvodnja i inženjering, gde  u proseku samo petinu članova izvršnih odbora čine žene. Medijske kompanije najbolje su se pokazale tamo gde 44 odsto izvršnih odbora čine žene, što je dvostruko više od proseka FTSE 350 od 22 procenta, navodi se u novinskom izveštaju.

Predsednik Udruženja investitora Kejt Skeoč (Keith Skeoch) je istakao: „Ne možemo nastaviti sa sputavanjem talentovanih žena i uskraćivati im mogućnosti da dođu do vrha“.

Prema izveštaju, broj FTSE 350 kompanija sa samo muškim izvršnim odborima smanjen je sa 15 na 10 odsto na godišnjem nivou. Takođe, je zabeležen porast ukupnog broja žena u izvršnim odborima.

Ali stopa rasta ka rodnom paritetu usporila je sa 2,7 na 2,5 odsto na godišnjem nivou. Ovo je poremetilo procenu rodnog pariteta za izvršne odbore za 2032. godinu.

„Ne bi trebalo da ovo pitanje bude tretirano kao poseban slučaj u okviru našeg poslovanja. Krajnje je vreme da pređemo dalje od uobičajenog poslovanja, da jednu od ključnih nejednakosti u društvu ostavimo u prošlost, “ zaključila je izvršna direktorka grupe u Avivi, Amanda Blenk (Amanda Blanc).

  • Tina

    16.7.2021 #1 Author

    Ne vidim da su to neke vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...