DA LI KOMUNISTI IZ PEKINGA TIHO PREUZIMAJU OBRAZOVANJE NA OSTRVU?

Britanske privatne škole na meti kineskih investitora

InvesticijeLifestyleNovacSvetVesti

15.3.2021 15:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Britanske privatne škole na meti kineskih investitora Britanske privatne škole na meti kineskih investitora
Kineske kompanije otkupile su 17 privatnih škola u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko godina, što je izazvalo strah od širenja uticaja Komunističke partije Kine... Britanske privatne škole na meti kineskih investitora

Kineske kompanije otkupile su 17 privatnih škola u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko godina, što je izazvalo strah od širenja uticaja Komunističke partije Kine (KPK) na Ostrvu. Tamošnji mediji navode da je pandemija korona virusa nanela “katastrofalne“ finansijske teškoće stotinama škola koje su se našle na meti kineskih investitora.

“Kineski investitori ciljaju stotine nezavisnih škola koje su zbog pandemije korona virusa zapale u teško finansijsko stanje“, prenosi Mail of Sunday. Nekim kompanijama koje preuzimaju škole navodno upravljaju visoko rangirani članovi KPK i “nastoje da prošire svoj uticaj na britanski obrazovni sistem“.

Foto: Youtube screenshot

Pandemija je teško pogodila privatne škole s padom broja upisanih đaka i sniženjem cena, jer su učenici masovno prešli na online nastavu, pa su internati poluprazni, a njihov gubitak je oko 35 odsto. Prema izveštajima devet od 17 britanskih škola pod kinsekom kontrolom u vlasništvu su kompanija kineskih preduzetnika, a među njima i pripremna škola princeze Dajane, prenosi London News Time.

Vlasnici škola su takođe članovi Kineske narodne političke konsultativne konferencije, tela koje održava bliske veze između privatnog sektora i vladajuće partije. Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava “Humanitarna Kina“ navodi da je iznenađena ogromnim razmerama kineskih akvizicija u privatnom obrazovnom sektoru u Velikoj Britaniji. “Britanske privatne škole su slaba karika, jer postoji potreba za investicijama, a KPK to koristi“, ocenila je ova organizacija.

Foto: Youtube screenshot

Prema njenim navodima “malo je svesti o infiltraciji KPK“, a kineskim kompanijama koje ulažu u sektor obrazovanja potrebna je podrška KPK. “Definitivno postoji pozadina KPK, jer kako bi drugačije obične kineske kompanije uspele da otkupe britanske privatne škole?“, navodi “Humanitarna Kina“.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab) najavio je nedavno reviziju uloge Instituta Konfucije, čiji rad se ispituje i nekim drugim zemljama. Na meti istrage je novinska služba za decu Bao, za koju se tvrdi da promoviše tekstove o uživanju turista na putovanjima u kineskoj oblasti gde žive Ujguri, a oni su navodno izloženi represiji i kako neki tvrde “genocidu“.

Foto: Youtube screenshot

Britansko Ministarstvo prosvete saopštilo je da “nezavisni vlasnici škola treba da promovišu osnovne britanske vrednosti“ i da škole “ne mogu da promovišu stranačke političke stavove“. Politički komentator i bivši lider britanske suverenističke partije UKIP Najdžel Faraž (Nigel Farage) izjavio je da se mora prekinuti “komunističko preuzimanje“ britanskih škola.

Prema njegovim rečima Peking u okviru projekta neokolonijalizma želi da postigne dominaciju svetskom ekonomijom putem međunarodnih investicija velikih razmera. On je upozorio britansku vladu da se mora probuditi i brzo delovati. “Kineska komunistička partija ukrala je svet“, ocenio je Faraž.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...