Pogoršane prognoze oporavka ostrvske ekonomije

Britanski BDP usporio rast

SvetVesti

10.12.2021 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Britanski BDP usporio rast Britanski BDP usporio rast
Ekonomija Velike Britanije nastaviće rast sporijim tempom nego što se očekivalo, a oporavak trgovine će biti dugotrajan, prema najnovijoj ekonomskoj prognozi Britanske privredne komore... Britanski BDP usporio rast

Ekonomija Velike Britanije nastaviće rast sporijim tempom nego što se očekivalo, a oporavak trgovine će biti dugotrajan, prema najnovijoj ekonomskoj prognozi Britanske privredne komore (BCC). Komora je smanjila svoja očekivanja o rastu BDP u 2021. godini sa 7,1 na 6,8 odsto, zbog zastoja ekonomskog oporavka u poslednjem kvartalu.

Rast BDP za 6,8 procenata i dalje bi bio najbolji učinak od 1949. godine, od kada se beleže zvanični podaci, prenosi Yahoo Finance. Podsetimo, 2020. godine britanski BDP se smanjo za 9,7 odsto, što je bio istorijski negativni maksimum.

BCC je prognozirala da će se rast britanskog BDP usporiti na 0,5 odsto u četvrtom kvartalu, nakon rasta od 1,3 procenta u prethodnom. Usporenje je izazvano nedostatkom osoblja, prekidima lanaca snabdevanja i rastućom inflacijom, u kombinaciji sa zabrinutošću zbog širenja omikron varijante korona virusa.

To bi trebalo da znači da će se britanska ekonomija vratiti na nivo pre pandemije u drugom kvartalu iduće godine, prema prognozi BCC, što je tri meseca kasnije nego u njenoj prethodnoj prognozi. Takođe, očekuje se da će projektovani rast BDP za 2022. godinu biti 4,2 odsto, umesto 5,2 odsto.

Izvor: Bloomberg

Smanjenje očekivanja odražava efekte tekućeg prekida lanaca snabdevanja, manjka radne snage i rastućih pritisaka na troškove. Predviđa se da će trgovina značajno zaostajati za širim oporavkom, jer se očekuje da će britanski izvot pasti za 2,8 odsto ove godine, kao i da će ostati niži od nivoa pre pandemije do 2023. godine.

Izgledi za kraj četvrtog tromesečja tekuće godine izgledaju još pesimističniji nakon što je britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) ove nedelje najavio nove pandemijske mere, kao što je rad od kuće, kako bi se usporilo širenje omikron virusa, prenosi Bloomberg. Prema ocenama analitičara to bi britansku ekonomiju moglo da košta oko dve milijarde funti.

Foto: Tanjug/AP

Izvoznici iz Velike Britanije i dalje se suočavaju sa izazovima usled tekućeg poremećaja međunarodne trgovine zbog pandemije i poremećaja trgovine sa EU nakon Brexita. Kada je reč o inflaciji, očekuje se da će ona porasti na 5,2 odsto u drugom kvartalu 2022. godine. To bi bila najviša stopa inflacije od septembra 2011. godine.

BCC predviđa da će se trenutni poremećaj globalnog lanca snabdevanja ublažiti u drugoj polovini 2022. godine, zbog čega će se inflacija vratiti ka cilju Banke Engleske od dva odsto do sredine 2023. godine. Od Banke Engleske se očekuje da će odložiti očekivano povećanje kamatnih stopa zbog rizika od uticara omikron virusa na ekonomiju.

Prognoza potrošnje domaćinstava u narednoj godini takođe je umanjena u odnosu na prethodne prognoze. Umesto ranije očekivanih 5,5 odsto rasta potrošnje u 2021. godini, sada se predviđa oko četiri odsto, a iduće godine oko 6,9 umesto 7,6 procenata. Ključni razlog smanjenja potrošnje domaćinstava je smanjenje prihoda zbog visoke inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...