BRUTO DEVIZNE REZERVE 13,4 MILIJARDI EVRA Povećanje od 0,3 milijarde u odnosu na avgust 2019, saopštila NBS

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

11.9.2020 12:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BRUTO DEVIZNE REZERVE 13,4 MILIJARDI EVRA Povećanje od 0,3 milijarde u odnosu na avgust 2019, saopštila NBS BRUTO DEVIZNE REZERVE 13,4 MILIJARDI EVRA Povećanje od 0,3 milijarde u odnosu na avgust 2019, saopštila NBS
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 13,4 milijardi evra, što je povećanje za 0,3 milijardi evra u odnosu na... BRUTO DEVIZNE REZERVE 13,4 MILIJARDI EVRA Povećanje od 0,3 milijarde u odnosu na avgust 2019, saopštila NBS

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 13,4 milijardi evra, što je povećanje za 0,3 milijardi evra u odnosu na kraj istog meseca prošle godine, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, precizira se u saopštenju iz kabineta guvernerke NBS.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj avgusta 2019, povećane za 0,3 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, ocenjuju u NBS.

Narodna banka Srbije
Foto: Wikipedia.org

Neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju avgusta iznosile su 11,1 milijardi evra.

Bruto devizne rezerve na kraju istog meseca bile su za 151,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora- plaćanja deviznih obaveza države (97,5 miliona evra) i nastavka aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu za obezbeđivanje finansijske stabilnosti (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -173,0 miliona evra).

Neto prilivi u devizne rezerve tokom avgusta ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 114,6 miliona evra). Ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (4,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 458,3 miliona evra, što je za 58,3 miliona evra manje nego u julu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,4 milijardi evra, pokazuju podaci NBS.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto prodala 160 miliona evra, a od početka godine 1,51 milijardu evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...