Sanacija štete će koštati milijarde evra i trajaće godinama

Brza pomoć nemačke vlade u vidu 400 miliona evra za poplavljena područja

EUVesti

21.7.2021 15:13 Autor: Marko Miladinović 0

Brza pomoć nemačke vlade u vidu 400 miliona evra za poplavljena područja Brza pomoć nemačke vlade u vidu 400 miliona evra za poplavljena područja
Vlada u Berlinu odobrila je brzu pomoć područjima pogođenim poplavama na zapadu zemlje od 400 miliona evra, ali je jasno da će celokupna obnova... Brza pomoć nemačke vlade u vidu 400 miliona evra za poplavljena područja

Vlada u Berlinu odobrila je brzu pomoć područjima pogođenim poplavama na zapadu zemlje od 400 miliona evra, ali je jasno da će celokupna obnova koštati milijarde.

Nedelju dana nakon razorne kiše i poplava koje su odnele najmanje 170 života u Nemačkoj, a više od 190 u zapadnoj Evropi, Bundestag je odobrio brzu finansijsku pomoć za ugrožene, a prema rečima ministra finansija Olafa Šolca (Olaf Scholz) iz saveznog budžeta će biti izdvojeno dvesta miliona evra, i još toliko iz pokrajinskih.

Taj novac bi, kako je rekao, trebalo da bude dovoljan da se obnovi oštećena infrastruktura i najveća šteta na zgradama. Ukoliko se ispostavi da treba još para, biće ih, obećao je Šolc, a prenosi Deutsche Wele (DW).

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Horst Seehofer) istakao je da će se pomoć isplaćivati bez preterane birokratije i velikih provera. „Radi se o podršci ljudima koji su izgubili sve što imaju“, dodao je Zehofer.

Ministri su naglasili da pogođenim lokalnim samoupravama neće biti naplaćen angažman spasilaca i pomoć koju je pružila država.

Jasno je da će puna obnova mesta u dolinama reka Ar i Erft koštati mnogo više i da će trajati godinama, navodi DW. Vlada planira uspostavljanje fonda za obnovu koji će, kako je najavljeno, biti vredan nekoliko milijardi evra.

Pokrajinska vlada Porajna-Palatinata, gde je najteže pogođeni okrug Arvajler, već je odobrila brzu isplatu 3.500 evra po domaćinstvu. Biće isplaćeno i 6,2 miliona evra koje su prvih dana nakon katastrofe u vidu donacija uplatili građani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...