BUDŽET BEOGRADA IZBALANSIRAN Metro je najveća investicija, kaže Nikodijević

SrbijaVesti

22.12.2020 11:20 Autor: Julijana Vincan 1

BUDŽET BEOGRADA IZBALANSIRAN Metro je najveća investicija, kaže Nikodijević BUDŽET BEOGRADA IZBALANSIRAN Metro je najveća investicija, kaže Nikodijević
Planirani prihodi u budžetu Beograda za sledeću godinu iznose oko 124.996 milijardi dinara, što uključuje prihode i grada i gradskih opština, te je i... BUDŽET BEOGRADA IZBALANSIRAN Metro je najveća investicija, kaže Nikodijević

Planirani prihodi u budžetu Beograda za sledeću godinu iznose oko 124.996 milijardi dinara, što uključuje prihode i grada i gradskih opština, te je i ove godine budžet izbalansiran, podsetio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je ocenio da je Beograd „država u državi”, jer se mora voditi računa o infrastrukturi, privredi, poljoprivredi, turizmu, ali i o socijalnoj zaštiti, obrazovanju, dečjoj zaštiti, saobraćaju, odnosno, o podjednakom razvoju i davanjima u svim oblastima.

„Metro je najveća investicija. Beograd će ovu investiciju realizovati uz pomoć Vlade Srbije, ali treba imati na umu da se on gradi godinama, decenijama. U velikim gradovima on se zapravo nikada ni ne završava, jer se stalno nadograđuje, razvija i proširuje. Beograd konačno kreće sa ovom investicijom, ali će ga graditi i mnoge sledeće generacije, jer će se grad i ubuduće širiti“, izjavio je Nikodijević za TV Pink.

Predsednik Skupštine grada Beograda
Foto: Beoinfo

Dodaje da će se formalni uslovi za početak izgradnje metroa steći usvajanjem plana za Makiško polje, gde će se nalaziti depo za kompozicije.

„Očekujem da će se to desiti do kraja godine, kako bi u drugoj polovini 2021. godine ili krajem sledeće godine moglo da počne uređenje ovog depoa, a zatim i 2022. godine konačna izgradnja metroa“, istakao je predsednik Skupštine grada.

Kako je precizirao, od početka izgradnje, biće potrebne tri do četiri godine za prvu liniju, koja će se protezati od Čukarice, preko sajma, Beograda na vodi, centra grada, ka Mirijevu.

„Kada je reč o planiranim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, veliki deo sredstava namenjen je za izgradnju kanalizacije, vodovoda, puteva, a naročito za fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu, koja je od vitalnog značaja kako se fekalna kanalizacija više ne bi ispuštala direktno u reke“, najavio je Nikodijević.

Foto: Pixabay.com

Naglasio je i da je važna kanalizacija na levoj obali Dunava, zatim da se završava „Makiš – Mladenovac”, gde jedan krak ide prema Grockoj i Vrčinu, a deo sredstava će, kako kaže, biti uložen i u toplodalekovod Obrenovac – Novi Beograd.

„Trideset milijardi namenjeno je za saobraćaj, a 24 milijardi za obrazovanje i dečju zaštitu. Beograd počinje izgradnju četrnaest novih vrtića, čijom će se realizacijom ukinuti liste čekanja koje decenijama postoje“, kazao je Nikodijević.

Vrtić
Foto: Instagram

Predsednik Skupštine grada dodao je i da su građani učestvovali u kreiranju razvoja Beograda, dajući svoje predloge. Pristigao je ogroman broj predloga Beograđana, naveo je Nikodijević, precizirajući da nije reč o kapitalnim projektima, već o manjim, lokalnim.

„Prihvaćeno je 2.119 predloga, što znači da su sastavni deo budžeta za 2021. godinu, a još 2.700 sjajnih predloga biće realizovano narednih godina, jer su zahtevali određenu pripreme dokumentacije ili izmene zakonskih regulativa“, objasnio je on.

Nikodijević je najavio i da će biti objavljen vodič kroz budžet, koji će na transparentan način pokazati na šta se novac troši.

Tagovi
BUDŽET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...