Sve institucije spremne za kompromis kako bi se podržalo ekonomski oporavak

Budžet Evropske unije za 2022. godinu skoro 170 milijardi evra

EUVesti

17.11.2021 10:46 Autor: Marija Krsmanović 0

Budžet Evropske unije za 2022. godinu skoro 170 milijardi evra Budžet Evropske unije za 2022. godinu skoro 170 milijardi evra
Evropski parlament i Savet Evropske unije, na predlog Evropske komisije, postigli su poslednjeg dana zakonskog roka neformalni politički dogovor o budžetu EU za narednu... Budžet Evropske unije za 2022. godinu skoro 170 milijardi evra

Evropski parlament i Savet Evropske unije, na predlog Evropske komisije, postigli su poslednjeg dana zakonskog roka neformalni politički dogovor o budžetu EU za narednu godinu od gotovo 170 milijardi evra, saopšteno je Evropska komisija.

Dogovorene su obaveze u visini od 169,5 milijardi evra i plaćanja od 170,6 milijardi evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ovaj dogovor potvrđuje da su sve institucije spremne na kompromis zarad budžeta koji će podržavati održiv oporavak i nužnu tranziciju EU u korist svih, izjavio je poverenik Johanes Han (Johannes Hahn), nadležan za budžet i upravu.

Prema dogovoru, 49,7 milijardi evra u obavezama namenjeno je za podršku oporavku podsticanjem ulaganja u ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Za zajedničku poljoprivrednu politiku namenjeno je 53,1 milijarda evra, a 971,9 miliona evra za Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Za podršku istraživanjima u područjima kao što su zdravstvo, digitalizacija, industrija, svemir, klima, energija i mobilnost namenjeno je 12,2 milijarde evra, a 613,5 miliona evra za Program jedinstvenog tržišta, kao podrška konkurentnosti malim i srednjim preduzećima, među ostalima, u turizmu.

Uz to, 839,7 miliona evra namenjeno je programu “EU4Health”, čiji je cilj da podrži evropsku zdravstvenu zajednicu i dođe do sveobuhvatnog odgovora na zdravstvene potrebe evropskih građana.

Takođe, 1,2 milijarde evra u okviru Fonda za privrednu tranziciju predviđeno je za prelazak na klimatsku neutralnost, i 755,5 miliona evra u okviru programa “LIFE” za podršku zaštiti okoline i klime.

Instrumentu za povezivanje Evrope namenjeno je 2,8 milijardi evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju savremene visoko učinkovite prometne infrastrukture, čime će se poboljšati prekogranične veze.

Programu Erasmus+ namenjeno je 3,4 milijardi evra za ulaganje u mlade, te 406 miliona evra za kulturni i kreativni sektor u okviru programa Kreativna Europa.

Dogovoreno je i 1,1 milijardi evra za Fond za azil i migracije, 809,3 miliona evra za Fond za integrisano upravljanje granicama kako bi se intenzivirala saradnja u području upravljanja spoljnim granicama, što uključuje i 25 miliona evra za zaštitu granice s Belorusijom, kao i u području migracione politike i politike azila, što obuhvata i dodatna sredstva za obaveze preseljenja.

Fond za unutrašnju sigurnost dobio je 227,1 miliona evra, a Evropski fond za obranu 945,7 miliona evra.

Osim toga, 15,2 milijardi evra namenjeno je za podršku susedima i međunarodnom razvoju i saradnji. Sporazum obuhvata ciljana povećanja za Instrument za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI) – Globalna Evropa (190 miliona evra) – prvenstveno za Avganistan i Siriju, a potom i za program humanitarne pomoći (211 miliona evra) za rešavanje kriznih situacija u svetu, saopšteno je iz EK.

Evropska komisija saopštila je da EU ulaže više od 1,1 milijardu evra u sedam velikih inovativnih projekata u okviru Inovacionog fonda, u cilju dekarbonizacije privrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...