BUDŽET SRBIJE ZA 2021. TREBALO PLANIRATI RESTRIKTIVNIJE Očekuje nas vrlo neizvesna naredna godina, upozorava Fiskalni savet

AnalizaIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

1.12.2020 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BUDŽET SRBIJE ZA 2021. TREBALO PLANIRATI RESTRIKTIVNIJE Očekuje nas vrlo neizvesna naredna godina, upozorava Fiskalni savet BUDŽET SRBIJE ZA 2021. TREBALO PLANIRATI RESTRIKTIVNIJE Očekuje nas vrlo neizvesna naredna godina, upozorava Fiskalni savet
Budžet Srbije za 2021. je zbog velikih neizvesnosti koje donosi naredna godina trebalo planirati restriktivnije, navodi se u analizi Fiskalnog saveta. Kako se ističe,... BUDŽET SRBIJE ZA 2021. TREBALO PLANIRATI RESTRIKTIVNIJE Očekuje nas vrlo neizvesna naredna godina, upozorava Fiskalni savet

Budžet Srbije za 2021. je zbog velikih neizvesnosti koje donosi naredna godina trebalo planirati restriktivnije, navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

Kako se ističe, predlogom budžeta za 2021. predviđen je deficit državne kase od 178,5 milijardi dinara (odnosno tri odsto BDP) i neznatno veći deficit na nivou opšte države od oko 180,3 milijarde dinara. Fiskalni savet ističe da ovaj plan, počiva na optimističnoj pretpostavci da će rast BDP u 2021. biti visokih šest odsto, koja lako može da se ne ostvari.

U slučaju nižeg privrednog rasta javni prihodi se ne bi realizovali po planu, pa bi deficit mogao biti osetno veći od tri odsto BDP (blizu četiri odsto BDP) a učešće javnog duga u BDP umesto da se zakoči nastavilo bi da raste (na više od 60 odsto BDP), upozorava Fiskalni savet.

Ukoliko se u 2021. nastave i nepovoljne epidemiološke okolnosti, možda će biti neophodan i novi (svakako manji) paket pomoć privredi koji bi dodatno opteretio javne finansije.

Evri, tastatura i lupa
Foto: Pexels.com

Zbog toliko mnogo neizvesnosti, Fiskalni savet ocenjuje da je budžet za 2021. trebalo opreznije da se planira, s deficitom do dva odsto BDP kako je Savet i preporučivao Vladi u novembru 2020. godine. To se moglo postići, kako se ističe, pre svega zamrzavanjem zarada u javnom sektoru (ili njihovom minimalnom indeksacijom), kao i odlaganjem ili odustajanjem od projekata koji u 2021. nisu hitni.

Fiskalni savet zato preporučuje Vladi da projekte iz 2021. koji nisu prioritetni počne da realizuje tek kada i ako se uveri u snažan privredni oporavak odnosno da sačeka nekoliko meseci pre nego što počne da troši budžetirana sredstva za projekte koji utiču na povećanje deficita, nisu značajni za privredni rast i zdravlje stanovnika i mogu se lako odložiti. Ukoliko se nakon nekoliko meseci pokaže da je zdravstvena kriza dugotrajnija nego što je to bilo očekivano opravdano je odlaganje nekih od ovih projekata za naredne godine kako bi se sprečilo preveliko povećanje deficita i javnog duga u 2021. godini, navodi se u analizi.

Fiskalni savet ističe da su najveći trajni strukturni problemi unutar budžeta za narednu godinu velika izdvajanja za subvencije i plate u javnom sektoru. Kako se naglašava, druge dve velike stavke u budžetu koje se odnose na izdatke za zdravstvenu zaštitu i penzije su opravdane i ne bi trebalo da predstavljaju trajan izvor nestabilnosti javnih finansija.

Sa druge strane, Fiskalni savet smatra da bi plate u javnom sektoru duži niz godina trebalo da rastu sporije od privrednog rasta, a da se najvažnija javna i državna preduzeća temeljno restrukturiraju.

Foto: Wikipedia.org

U dobre elemente budžeta za 2021. Fiskalni savet navodi povećanje javnih investicija, koje su planirane na rekordnom nivou od 274 milijarde dinara, a na nivou konsolidovane države (lokalne samouprave, Putevi Srbije itd.) ukupno 330 milijardi dinara, što čini oko 5,5 odsto BDP. Posebno je ukazano da i pored krize, nisu umanjene investicije u putnu i železničku infrastrukturu, jer predstavljaju važan podsticaj privrednom rastu zemlje.

Fiskalni savet je takođe upozorio da je i sa novim budžetom nastavljeno sa nedovoljnom transparetnošću prikazivanja javnih rashoda, a konstatuje se da su ponovo zapostavljena ulaganja u komunalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

Fiskalne savet zaključuje da su javne finansije Srbije trenutno daleko od krize, što ipak ne znači da se njima može upravljati manje odgovorno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...