građani će moći da koriste lev i plaćaju njime mesec dana od usvajanja jedinstvene valute

Bugarska prelazi na evro od 1. januara 2024. godine

EUVesti

30.6.2021 18:55 Autor: Miljan Paunović 3

Bugarska prelazi na evro od 1. januara 2024. godine Bugarska prelazi na evro od 1. januara 2024. godine
Bugarska planira da se drži cilja kojim je predviđeno uvođenje evra kao valute od 1. januara 2024. godine, a najavljeno je i plaćanja u... Bugarska prelazi na evro od 1. januara 2024. godine

Bugarska planira da se drži cilja kojim je predviđeno uvođenje evra kao valute od 1. januara 2024. godine, a najavljeno je i plaćanja u evrima bez ikakvog prelaznog perioda nakon što se zemlja pridruži evrozoni.

Bugarska je zajedno sa Hrvatskom prošlog jula primljena u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2), što je preliminarna faza za usvajanje evra kao valute u naredne tri godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Prema nacrtu nacionalnog plana za ulazak Bugarske u evrozonu koji je objavljen u sredu, građani će moći da koriste lev i plaćaju njime mesec dana od usvajanja jedinstvene valute.

Bugarska već vezuje svoju valutu za evro i planira da usvoji jedinstvenu valutu po njenom trenutnom fiksnom kursu.

„Uvođenje evra planirano je bez prelaznog perioda, a datum usvajanja evra poklapaće se sa njegovim uvođenjem kao zvanične jedinice plaćanja“, saopštili su bugarska centralna banka i ministarstvo finansija u zajedničkoj izjavi.

Prema saopštenju, nacrt nacionalnog plana koji su pripremili centralna banka i ministarstvo finansija treba da dobije odobrenje vlade nakon što prođe javnu raspravu.

Bugarska je jedna od najmanje zaduženih država EU, a njen fiskalni deficit je prošle godine iznosio samo tri odsto ekonomske proizvodnje, uprkos povećanim rashodima za smanjenje ekonomskih posledica pandemije.

  • Zorica S.

    30.6.2021 #1 Author

    Simpaticne su im novcanice,nisam za evro.

    Odgovori

  • TINA

    30.5.2022 #2 Author

    Lakse je da bude jedinstvena valuta.

    Odgovori

  • Jovana24

    9.3.2023 #3 Author

    Koliko ce im to dobra doneti pravo je pitanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...