Ozbiljni problemi u budžetu

Bugarski spoljni dug nastavio da raste

EURegionVesti

28.5.2021 13:50 Autor: Miljan Paunović 1

Bugarski spoljni dug nastavio da raste Bugarski spoljni dug nastavio da raste
Ukupan spoljni dug Bugarske iznosio je na kraju marta ove godine 37,6 milijardi evra, što je porast od 6,4 odsto u odnosu na isti... Bugarski spoljni dug nastavio da raste

Ukupan spoljni dug Bugarske iznosio je na kraju marta ove godine 37,6 milijardi evra, što je porast od 6,4 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, saopštila je danas Narodna banka ove zemlje.

Bruto inostrani dug je na kraju marta odgovarao iznosu od 58,3 odsto prognoziranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2021. godinu, navodi se u saopštenju Narodne banke, a preneo je Tanjug.

Prelazni ministar finansija Asen Vasilev, izjavio je da postoje ozbiljni problemi u budžetu zemlje i da treba naći novac za preduzeća, zdravstveni sektor i penzije.

On je, na redovnom brifingu za novinare, rekao da je prethodna vlada odobrila dodatnu potrošnju od 1,16 milijardi leva (595 miliona evra) iznad iznosa koji je bio planiran budžetom, ocenivši da je trebalo da izvrši rebalans početkom maja „umesto da povlači novac iz drugih budžetskih stavki“ za podmirivanje potreba uzrokovanih pandemijom.

Vasilev je najavio da će budžet biti restrukturiran u iznosu od 810 miliona leva (414 miliona evra), pri čemu najveći deo te sume čine kapitalni izdaci i drugi budžetski rashodi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...