BUKTI KORONA U SVETU SAD su prve po broju zaraženih i umrlih, u Rusiji i Ukrajini rekordan broj novoobolelih

SvetVesti

26.11.2020 10:22 Autor: Ljiljana Begović 1

BUKTI KORONA U SVETU SAD su prve po broju zaraženih i umrlih, u Rusiji i Ukrajini rekordan broj novoobolelih BUKTI KORONA U SVETU SAD su prve po broju zaraženih i umrlih, u Rusiji i Ukrajini rekordan broj novoobolelih
Korona virusom je širom sveta zaraženo je 60,7 miliona ljudi, a do sada ih je od posledica infekcije preminulo blizu 1.427.000. Oporavilo se više... BUKTI KORONA U SVETU SAD su prve po broju zaraženih i umrlih, u Rusiji i Ukrajini rekordan broj novoobolelih

Korona virusom je širom sveta zaraženo je 60,7 miliona ljudi, a do sada ih je od posledica infekcije preminulo blizu 1.427.000. Oporavilo se više od 42 miliona. Amerika je prva  u svetu po broju zaraženih i preminulih. U toj zemlji inficirano je više od 13 miliona ljudi, a život je izgubilo više od 268.000.

Amerikanci proslavljaju Dan zahvalnosti, tradicionalni severnoamerički praznik, koji takođe predstavlja rizik od širenja zaraze. Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) pozvao je svoje sunarodnike da odustanu od velikih porodičnih okupljanja koja se tradicionalno organizuju za proslavu Dana zahvalnosti i obećao da će odmah da se uhvati u koštac sa pandemijom čim stupi na dužnost 20. januara. Posle Sjedinjenih Američkih Država najpogođenije države epidemijom su Brazil i Indija.

U Indiji je potvrđeno 44.489 novih slučajeva korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje. Indija 19. dan ima manje od 50.000 novozaraženih, a ukupan broj inficiranih od početka pandemije je 9,27 miliona. Po broju potvrđenih slučajeva korona virusa Indija je na drugom mestu u svetu, posle SAD.

Foto: Tanjug/AP

U Evropi najviše inficiranih korona virusom ima Francuska, dok Velika Britanija ima najviše preminulih.

U Nemačkoj restriktivne mere protiv korona virusa biće produžene najmanje do 20. decembra, a kako je istakla kancelarka Angela Merkel vrlo je verovatno da će ostati na snazi do januara.

Iako će ograničenja biti ublažena tokom božićnih praznika, Nemci će morati da nose maske na otvorenom, u pešačkim zonama i gradskim centrima, a privatna okupljanja biće ograničena na pet osoba od 1. decembra.

Foto: Tanjug/AP

U Ukrajini i Rusiji rekordan broj novoobolelih

Ukrajina je registrovala rekordan 15.331 novi slučaj korona virusa u protekla 24 sata. Od početka pandemije u Ukrajini je potvrđeno ukupno 677.189 slučajeva korona virusa, umrlo je 11.717 ljudi.

U Rusiji je u protekla 24 sata potvrđen rekordan broj novozaraženih i umrlih od korona virusa. U Moskvi je potvrđeno 25.487 novih slučajeva Covid-19, što je najviše od početka pandemije. Od početka pandemije ukupno je potvrđeno 2.187.990 inficiranih, a Rusija je po broju potvrđenih slučajeva zaraze peta u svetu.

Zaštitne maske i ljudi na ulici
Foto: Tanjug/AP

U Južnoj Koreji najviše zaraženih od marta, u Kini 21 novi slučaj

U Južnoj Koreji u poslednja 24 sata registrovana su 583 nova slučaja, najviše od početka marta. Epidemiološka situacija se uprkos novim strogim merama socijalne distance u Seulu, pogoršava, samo mesec dana pošto su prethodne mere ublažene. U Južnoj Koreji zaraženo je 32.318, a preminulo 515 osoba.

Kina je prijavila 21 novi slučaj Covid-19, dok ih je prethodnog dana bilo pet, saopštile su zdravstvene vlasti. Kako je navedeno, od novozaraženih 12 su uvezeni slučajevi. Broj novih asimptomatskih slučajeva, što Kina ne računa kao potvrđene slučajeve, je pet, a prethodnog dana bilo ih je šest, navodi Reuters.

Ispitivanje
Foto: Tanjug/AP

Vlada Hongkonga daje novac pozitivnim na korona virus

Vlada Hongkonga najavila je jednokratnu novčanu pomoć od 5.000 hongkonških dolara, odnosno oko 550 evra, stanovnicima koji budu imali pozitivan rezultat testa na virus Covid-19 kako bi podstakla ljude da se testiraju.

Ta novčana pomoć namenjena je radnicima u Hongkongu, zaraženim korona virusom lokalnim prenosom infekcije, koji nemaju pravo na plaćeno bolovanje, saopštila je vlada. Pojedini kritičari te odluke izrazili su bojazan da bi novčana pomoć za one koji su pozitivni na Covid-19 zapravo podstakla siromašne stanovnike da se izlože riziku od zaraze kako bi dobili novac od vlade.

Hongkong, koji se suočava sa četvrtim talasom korona virusa, pooštrio je mere u cilju sprečavanja širenja virusa koji je do sada u tom gradu odneo živote više od 108 ljudi.

Foto: Pixabay.com

Prve vakcine u SAD i Evropi do kraja decembra

Prema najavama , vrlo je izvesna mogućnost da će prve doze Pfizer  i BioNTech vakcina protiv korona virusa stići do građana SAD i Evrope do kraja decembra.

Nakon što su Pfizer i BioNTech predali zahtev za odobrenje Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA), registracija se očekuje oko 10. decembra, a već dan kasnije mogla bi da počne i primena vakcine.

Registracija Evropske agencije za lekove (EMA) bi trebalo da bude završena nekoliko dana kasnije, pa su prve procene da će zemlje EU prve količine vakcina dobiti oko 20. decembra.

  • MARE

    2.10.2022 #1 Author

    Bice sve ok kad predjemo na nuklearni rat

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...