BUNDESBANKA OČEKUJE MANJI PAD NEMAČKE EKONOMIJE ZBOG KORONA KRIZE U ovoj godini -5,5 odsto

EUSvetVesti

11.12.2020 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BUNDESBANKA OČEKUJE MANJI PAD NEMAČKE EKONOMIJE ZBOG KORONA KRIZE U ovoj godini -5,5 odsto BUNDESBANKA OČEKUJE MANJI PAD NEMAČKE EKONOMIJE ZBOG KORONA KRIZE U ovoj godini -5,5 odsto
Nemačka ekonomija bi ove godine, prema desezoniranim podacima, mogla da zabeleži pad od 5,5 odsto kao posledica pandemije korona virusa, dok bi u narednoj... BUNDESBANKA OČEKUJE MANJI PAD NEMAČKE EKONOMIJE ZBOG KORONA KRIZE U ovoj godini -5,5 odsto

Nemačka ekonomija bi ove godine, prema desezoniranim podacima, mogla da zabeleži pad od 5,5 odsto kao posledica pandemije korona virusa, dok bi u narednoj godini mogao da bude zabeležen rast od 3 odsto, navodi se u najnovijim prognozama nemačka centralne banke – Bundesbank.

Kako je saopšteno, oporavak nemačke ekonomije trebalo bi da se ubrza u 2022. godini, kada se očekuje rast od 4,5 odsto. Ranije projekcije su nagoveštavale rast od 3,8 procenata.

Foto: Shutterstock

„Naše projekcije predviđaju snažan skok BDP posle četvrtog kvartala 2020. i u prvom kvartalu 2021. Očekujemo da će se mere ograničavanja na proleće naredne godine postepeno ukidati“, izjavio je predsednik Bundesbanke Jens Vejdman (Jens Weidmann).

Bundesbanka očekuje da će se inflacija u Nemačkoj ubrzati iduće godine, pre svega zbog isteka privremenog smanjenja poreza na dodatnu vrednost. Potom bi rast cena trebalo ponovo usporiti i ostati daleko ispod nivoa ECB od oko dva odsto, prognozira nemačka centralna banka.

Inače, u junu je Bundesbanka prognozirala pad nemačke ekonomije u ovoj godini od 7,1 odsto, dok je za narednu godinu bio predviđen rast od 3,2 procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...