Ukupan broj obolelih u Evropi procenjuje se na 200.000 ljudi

Calliditas i STADA proizvode novi lek za Bergerovu bolest

LifestyleSvetVestiZdravlje

21.7.2021 15:45 Autor: Miljan Paunović 0

Calliditas i STADA proizvode novi lek za Bergerovu bolest Calliditas i STADA proizvode novi lek za Bergerovu bolest
Kompanije Calliditas Therapeutics AB iz Stokholma i STADA Arzneimittel AG sa sedištem u Bad Vilbelu (Nemačka), sklopili su partnerstvo za registraciju i komercijalizaciju farmaceutskog... Calliditas i STADA proizvode novi lek za Bergerovu bolest

Kompanije Calliditas Therapeutics AB iz Stokholma i STADA Arzneimittel AG sa sedištem u Bad Vilbelu (Nemačka), sklopili su partnerstvo za registraciju i komercijalizaciju farmaceutskog inovativnog specijaliteta za lečenje hroničnog autoimunog oboljenja bubrega Imunoglobulin A Nefropatije (IgAN) poznatog i pod nazivom Bergerova bolest.

Kako se navodi u saopštenju tih kompanija, u pitanju je teško progresivno autoimuno oboljenje koje čak 50 odsto obolelih uvodi u ozbiljan rizik da razviju terminalni stadijum bolesti bubrega, što podrazumeva potrebu za dijalizom ili transplantacijom.

Ukupan broj obolelih u Evropi procenjuje se na četiri od 10.000, ili približno 200.000 pacijenata.

Calliditas i STADA sklopili su partnerstvo kako bi farmaceutski specijalitet fokusiran na redukovanje IgA1 stavili na raspolaganje pacijentima u državama članicama Evropskog ekonomskog prostora, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da, kada bude odobren, biće to prvi ikada odobren lek u EU za to teško oboljenje, prenosi Tanjug.

Poslovni aranžman projekta na tim tržištima procenjuje se na ukupno 97,5 miliona evra, plus rojalti, navodi se u saopštenju. Partnerstvo se odnosi na inovativnu oralnu formulaciju, razvijenu pod projektnim imenom Nefecon.

To partnerstvo dodatno potvrđuje Stadinu poziciju kao pouzdanog partnera za farmaceutske specijalitete, kao i za generiku i zdravstvene proizvode široke potrošnje, istakao je generalni direktor kompanije STADA Peter Goldšmit.

Komercijalno zaštićeno ime ovog leka u Evropi biće naknadno utvrđeno i saopšteno, navodi se u saopštenju.

Kako se ističei, prema uslovima ugovora, Calliditas ima pravo da primi inicijalnu avansnu uplatu od 20 miliona evra po potpisivanju i do dodatnih 77,5 miliona evra budućih plaćanja povezanih sa unapred definisanim regulatornim i komercijalnim ključnim odrednicama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...