ČEKAJUĆI EVROPSKI FOND ZA EKONOMSKI OPORAVAK Kako obezbediti i vratiti novac?

EUVesti

3.6.2020 09:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

ČEKAJUĆI EVROPSKI FOND ZA EKONOMSKI OPORAVAK Kako obezbediti i vratiti novac? ČEKAJUĆI EVROPSKI FOND ZA EKONOMSKI OPORAVAK Kako obezbediti i vratiti novac?
Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) pozvao je Italiju da odustane od protivljenja pozajmljivanju novca iz finansijskog fonda Evrozone za opotavak ekonomije... ČEKAJUĆI EVROPSKI FOND ZA EKONOMSKI OPORAVAK Kako obezbediti i vratiti novac?

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni) pozvao je Italiju da odustane od protivljenja pozajmljivanju novca iz finansijskog fonda Evrozone za opotavak ekonomije od posledica pandemije korona virusa, poznatog kao Evropski mehanizam za stabilnost (ESM).

On je pozvao Italiju na bezuslovno korišćenje fonda, uveravajući Rim da će uzimanje zajma od ESM biti „posebno korisno“ za zemlju koja se zbog visokog rizika zadužuje po nepovoljnim uslovima na tržištu novca, prenosi ANSA. Italija bi mogla da dobije 173 milijarde evra iz 750 milijardi vrednog fonda za ekonomski oporavak, prema prošlonedeljnom predlogu Evropske komisije.

Đentiloni je istakao da će pregovori sa zemljama koje se protive predlogu EK biti teški. Pregovori se vode i u samoj Italiji o načinu kako bi trebalo da se pozajmljuje novac. Nekoliko partija usprotivilo se nameri vlade da 36-37 milijardi evra sredstava iz ESM usmeri u pokrivanje troškova zdravstva, nego traže da se taj novac investira. O ovom pitanju odlučivaće se u parlamentu.

Evropski komesar za budžet Johanes Han (Johannes Hahn) predložio je nekoliko mogućnosti za prikupljanje novca u evropsku kasu. Jedna od njih predviđa da se godišnje ubere dodatnih 10 milijardi evra kroz novi porez na dobit, koje bi plaćale velike kompanijeu maksimalnoj visini 0,2 odsto od svog prometa. Smatra se da porez treba da plate sve firme koje imaju korist od zajedničkog tržišta.

Prema planu koji uz eventualne izmene čeka na odobrenje svih 27 država članica EU, predviđeno je da EK pozami 750 milijardi evra na tržištu novca za finansiranje potrošnje namenjene oživljavanju evropskih ekonomija oštećenih zbog pandemije korona virusa.

Očekuju se komplikovani pregovori, a konačna odluka trebalo bi da bude doneta na samitu lidera EU 19. juna u Briselu. Prema planu EK Italiji i Španiji sleduje najviše novca. Italija bi dobila 81,8 milijardi evra direktne pomoći i još 90,9 milijardi evra kredita, dok će Španija dobiti 77,3 milijarde evra pomoći i 63,1 milijardu kredita, navedeno je u dokumentu koji je u sredu 27. maja predstavila EK. Mnogi u Italiji nisu bili zadovoljni što je EK u predlog uključila  kredte.

  • zorica s.

    27.10.2020 #1 Author

    Svima ce biti tezak oporavak a ne samo Italijanima….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...