Izostale dodatne isporuke Gazproma u Evropu

Cena gasa opet u porastu

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

8.11.2021 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cena gasa opet u porastu Cena gasa opet u porastu
Cena gasa u Evropi na otvaranju berze u ponedeljak previsila je 960 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, prema podacima interkontinentalne berze ICE. Decembarska... Cena gasa opet u porastu

Cena gasa u Evropi na otvaranju berze u ponedeljak previsila je 960 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, prema podacima interkontinentalne berze ICE.

Decembarska cena fjučersa na TTF gasnom čvorištu u Holandiji porasla je na oko 962,2 dolara za hiljadu kubnih metara, što je ekvivalentno ceni 80,5 evra za megavat (MWh), prenosi TASS.

Prethodno je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao da bi pokretanje gasovoda „Severni tok 2“ moglo da pomogne stabilizaciji situacije na tržištu gasa.

Prema oceni Bloomberga cena gasa u Evropi porasla je zbog nagoveštaja da Rusija neće obezbediti dodatno snabdevanje, koje je obećao ruski predsednik Vladimir Putin. Nedostatak dodatnog dotoka je, kako se navodi, razočaranje za trgovce koji su računali na Putinovo obećanje.

Fjučersi kojima se trguje u Holandiji poskupeli su za 9,7 odsto nakon što su isporuke putem ključnog ruskog gasovoda Jamal ostale znatno ispod uobičajene količine.

Najveći evropski snabdevač gasom obećao je da će pojačati snabdevanje Evrope od ponedeljka, a Putin je naložio Gazpromu da popuni evropska skladišta nakon što završi punjenje ruskih rezervoara.

Gas je kroz cevovod Jamal između Rusije i Nemačke potekao na istok, prema Poljskoj, umesto u obrnutom smeru, pre nego što je protok zaustavljen, prenosi Reuters.

  • GocaBG

    8.11.2021 #1 Author

    Ne iznenadjuje me,sve je poskupelo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...