VREDNOST „CRNOG ZLATA“ NA NOVOM MAKSIMUMU

Cena nafte Brent iznad psihološke granice od 60 dolara za barel

SvetVesti

8.2.2021 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cena nafte Brent iznad psihološke granice od 60 dolara za barel Cena nafte Brent iznad psihološke granice od 60 dolara za barel
Cena severnomorske nafte Brent probila je u ponedeljak ujutro (CET) psihološku granicu od 60 dolara za barel, što je najviša vrednost od 20. februara... Cena nafte Brent iznad psihološke granice od 60 dolara za barel

Cena severnomorske nafte Brent probila je u ponedeljak ujutro (CET) psihološku granicu od 60 dolara za barel, što je najviša vrednost od 20. februara prošle godine. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) takođe je postigla rekordnu cenu, višu od 57,50 dolara za barel, što je najviše od januara 2020.

Ključni razlozi za rast cena nafte su smanjenje svetskih zaliha, kao i probuđene nade u usvajanje novog podsticajnog finansijskog paketa u SAD, koji bi trebalo da pokrije troškove za pomoć pojedincima i preduzećima od marta do septembra. Rastu tržišta dodatno su doprineli dobar razvoj kampanje vakcinacije u SAD i još nekim zemljama i efikasna ograničenja proizvodnje u okviru dogovora OPEC+, prenosi agencija Anadolija.

Sveže nade u usvajanje američkog podsticajnog plana donela je rezolucija o budžetu koju je Senat usvojio u petak, kojom se podržava krizni plan predsednika Džoa Bajdena. „Jasno je da je naša ekonomija i dalje u problemima“, rekao je Bajden reagujući na slab izveštaj o zaradama od poljoprivrede u januaru, dodajući da je više od 10 miliona Amerikanaca bez posla.

Bajden je naveo da će njegov „Američki plan spasavanja“ osigurati 160 milijardi dolara za strategiju borbe protiv korona virusa, čiji je prioritet vakcinacija i ponovio obećanje o direktnim mesečnim uplatama od po 1.400 dolara za pojedince. Njegov stimulativni paket trebalo bi da bude usvojen 13. marta, prenose američki mediji.

Istovremeno, Iran je predstavio svoju drugu domaću vakcinu protiv korona virusa, koja će od ponedeljka biti testirana na dobrovoljcima. Ova zemlja je najteže pogođena pandemijom u regionu Bliskog istoka, a ove nedelje započinje vakcinaciju zdravstvenih radnika, bolesnika i starijih osoba, ruskom vakcinom Sputnik V.

Cene nafte već neko vreme rastu zahvaljujući nadama da će se potražnja oporaviti. Najveći uticaj na takav trend je sporazum OPEC+ o ograničenoj proizvodnji, kao i dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji za milion barela dnevno. Neizvesnost u pogledu porasta potražnje i dalje pritiska svetsko tržište usled širenja novog soja virusa u SAD i drugim regionima u svetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...