NOVI TREND ILI SAMO TRENUTNI PESIMIZAM TRŽIŠTA “CRNOG ZLATA“

Cena nafte pala za 10 odsto u samo jednom danu

SvetVesti

20.3.2021 12:19 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cena nafte pala za 10 odsto u samo jednom danu Cena nafte pala za 10 odsto u samo jednom danu
Cene sirove nafte porasle su u petak dan posle najvećeg pada cena u jednom danu još od oktobra, ali samo su delimično nadoknađeni gubici... Cena nafte pala za 10 odsto u samo jednom danu

Cene sirove nafte porasle su u petak dan posle najvećeg pada cena u jednom danu još od oktobra, ali samo su delimično nadoknađeni gubici od četvrtka. Loše kratkoročne prognoze rasta potražnje i slab dolar pokrenuli su strmoglav pad cena, pa je američka WTI nafta izbubila oko 10 odsto vrednosti, a severonomorska Brent oko osam odsto.

Analitičari tržišta konstatuju da nema ponovnog globalnog otvaranja, kao i da vakcinacija kasni. Komentatori tvrde da je ovo trenutak rizika za neke od cilkličnih tržišta. Takođe, navode da se promenio sentiment investitora i da su očekivanja svetle budućnosti sada usmerena na treći kvartal, prenosi World Oil. Naglo sniženje cena analitičari tržišta dovode u vezu i sa mogućim opuštanjem savetnika za trgovinu robom.

Nakon izveštaja američke Uprave za energetske informacije (EIA) o povećanju zaliha u SAD i pesimistične ocene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da ne treba očekivati da će kampanje vakcinacije podstaći porast potražnje ove godine, kratkoročna razmatranja ponude i potražnje rezultirala su oprezom. Tržište nafte u Aziji takođe pokazuje znake slabosti od sredine protekle nedelje od kada su kineski kupci ublažili tempo kupovine.

Foto: Youtube screenshot

Nedavni poremećaji u programima vakcinacije u EU takođe su zabrinuli trgovce, budući da je gotovo izvesno da se odlaže ponovno otvaranje tamošnjih najvećih ekonomija. Francuska je na četiri nedelje zatvorila Pariz i još 16 urbanih područja počev od petka, što znači stroge restrikcije kretanja za više od 20 miliona ljudi, odnosno trećine populacije, prenosi Oil Price.

Analitičari investicione banke Goldman Sachs predviđaju da OPEC+ povećati proizvodnju za 2,8 miliona barela dnevno do avgusta, što predstavlja “skroman negativan rizik“ za cene. Oni navode da uprkos svemu treba očekivati da će nafta Brent, koja sada košta manje od 65 dolara za barel, na leto dostići vrednost 80 dolara po barelu, prenosi Market Watch.

Prateći trend od četvrtka, cene nafte nastavile su da padaju na početku trgovanja u petak, ali su do kraja radnog dana ojačale za dva i više odsto. Cena WTI nafte spala je u jednom trenutku ispod 60 dolara po barelu, ali je kraj dnevnog trgovanja završila sa vrednošću 61,42 dolara za barel. Nafta Brent po završetku trgovine u petak vredi 64,53 dolara po barelu.

  • Sanja

    20.3.2021 #1 Author

    Mi uopšte ne osetimo pad cene sirove nafte jer kod nas cene naftnih derivata uvek rastu

    Odgovori

  • Tina

    20.3.2021 #2 Author

    To je samo trenutna promena cena zbog stanja na trzistu. Nafta je bogatstvo dok se ne pronadju drugi izvori energije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...