zimske olimpijske igre bi mogle da preokrenu ovaj trend

Cene bakra i rude gvožđa u Kini padaju

BerzaNovacSvetVesti

23.8.2021 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene bakra i rude gvožđa u Kini padaju Cene bakra i rude gvožđa u Kini padaju
Cene bakra i gvozdene rude ovog meseca smanjene su zbog zabrinutosti za održavanjem tražnje kako se kriza sa korona virusom nastavlja. U isto vreme, tržište za... Cene bakra i rude gvožđa u Kini padaju

Cene bakra i gvozdene rude ovog meseca smanjene su zbog zabrinutosti za održavanjem tražnje kako se kriza sa korona virusom nastavlja. U isto vreme, tržište za rudu gvožđa se suočava sa pritiskom specifičnim za industriju, jer Kina zahteva ograničenje proizvodnje čelika, u pokušaju da se cene industrijskih metala vrate na rekordni nivo s početka godine, prenosi Insider.

Referentne cene gvozdene rude sa 62 odsto sadržaja gvožđa u avgustu su pale za otprilike 26 odsto na nešto iznad 156 dolara po metričkoj toni. S druge strane, cena bakra je pala za više od osam odsto i dostigla oko 4,11 dolara po funti, što je najniže u četiri meseca.

„Ako poredite niske cene metala iz marta 2020. godine do prve polovine ove godine, videli ste da je cena bakra i u tom periodu rasla i da argument o vezi između viših cena bakra i pojačane ekonomske aktivnosti ima smisla“, saopštio je glavni tržišni strateg na Stockcharts.com, Dejvid Keler (David Keller).

Takođe, kineska vlada je naredila rudnicima u zemlji da delimično ograniče proizvodnju kako bi smanjili emisiju ugljenika. Vlada je izvršila promene poreskih olakšica u maju i julu u nastojanju da bolje kontroliše proizvodnju čelika.

Trendovi koji bi mogli da ožive cene rude gvožđa uključuju obnovljene stimulativne mere u Kini i obnavljanje zaliha čelika uoči zimskih Olimpijskih igara, a to bi, opet, moglo da podstakne dalje zatvaranje čeličana kako bi se obuzdale emisije štetnih gasova, rekla je Bank of America.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...