Investitori plaćaju više, iznenađeni nastavkom ograničenja proizvodnje "crnog zlata"

Cene nafte na nivou iz 2019. godine

SvetVesti

5.3.2021 12:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte na nivou iz 2019. godine Cene nafte na nivou iz 2019. godine
Opipljivo povećanje potražnje za sirovom naftom i potvrda OPEC+ da će održati stabilnost proizvodnje u aprilu uz poštovanje važećih ograničenja, kao i najava Saudijske... Cene nafte na nivou iz 2019. godine

Opipljivo povećanje potražnje za sirovom naftom i potvrda OPEC+ da će održati stabilnost proizvodnje u aprilu uz poštovanje važećih ograničenja, kao i najava Saudijske Arabije da će nastaviti dobrovoljno smanjenje produkcije za milion barela dnevno, popeli su u petak pre podne (CET) cene nafte na nivo iz  maja 2019. godine.

Očekuje se da će se potražnja za sirovom naftom poboljšati za samo nekoliko meseci, rekao je generalni direktor saudijske kompanije Aramco, Amir Naser. Prema njegovim rečima najveći deo porasta potražnje doći će zahvaljujući Kini i Indiji, kao i drugim azijskim zemljama, prenosi Oil Price. “Trenutna potražnja na tržištu je oko 94 miliona barela dnevno, a naša očekivanja su da će do kraja godine biti oko 99 miliona“, rekao je Naser.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o odluci OPEC+ da nastavi sa ograničenjem dnevne proizvodnje i idućeg meseca, uz sasvim blage korekcije, glavnu ulogu u tome imale su Saudijska Arabija i Rusija. Nihov dogovor da zadrže stabilnost proizvodnje, iznenadio je mnoge investitore koji su prognozirali značajan rast produkcije. Očekivanje da će Rijad uvećati proizvodnju za milion barela dnevno, takođe se pokazalo pogrešnim.  

Pad potražnje za naftnim derivatima nije bio podjednak, kao ni njen oporavak. Potražnja za dizel gorivom već je porasla iznad nivoa pre pandemije, dok se potražnja za avionskim gorivom sporo oporavlja. Procenjuje se da će ona u 2022. i dalje biti ispod pretpandemijskog nivoa, za nekih 1,7 odsto.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Na sastanku OPEC+ u četvrtak, ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman pozvao je članove organizacije na opreznost i budnost, iako su neke zemlje tražile da se proivodnja uveća. Međutim, doneta je odluka da se i dalje kalkuliše sa ponudom.

To je ključno doprinelo da cena severnomorske nafte Brent dostigne u petak vrednost 68,30 dolara za Barel. Istovremeno cena američke sirove nafte WTI popela se na 65,16 dolara za barel. Cene nafte porasle su u poslednjih manje od 24 sata za oko tri odsto, što neki analitičari ocenjuju kao preterano, prenosi FX Empire.   

Izvor: Oil Price
Izvor: Oil Price

Iako je azijski uvoz nafte snažan od početka godine, analitičari upozoravaju da bi visoke cene mogle umanjiti potražnju u najvažnijem regionu sveta. Stručnjaci ističu da je Kina u januaru i februaru uvezla naftu koju je kupila po nižim cenama iz oktobra i novembra. Kina je takođe blizu popunjavanja skladišnih kapaciteta, a uskoro će njene rafinerije obaviti redovni prolećni remont, što nagoveštava smanjenje uvoza u predstojećem periodu.

Indija, treći najveći svetski uvoznik nafte, izrazila je nezadovoljstvo zbog viših cena nafte poslednjih nedelja. Osim što plaća višu cenu nafte, Nju Delhi time pospešuje domaću inflaciju. Ranije ove nedelje Indija je pozvala grupu OPEC+ da pojača proizvodnju u aprilu, rekavši da ne podržava “veštačko ograničenje da bi cene išle naviše“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...