CENE HRANE U SVETU NAGLO PALE Glavni uzroci korona virus i nafta

AgrobiznisSvetVesti

2.4.2020 15:37 Autor: Ljiljana Begović 2

CENE HRANE U SVETU NAGLO PALE Glavni uzroci korona virus i nafta CENE HRANE U SVETU NAGLO PALE Glavni uzroci korona virus i nafta
Agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) objavila je izveštaj u kome se navodi da je indeks cena osnovnih životnih prehrambenih namirnica pao u martu... CENE HRANE U SVETU NAGLO PALE Glavni uzroci korona virus i nafta

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) objavila je izveštaj u kome se navodi da je indeks cena osnovnih životnih prehrambenih namirnica pao u martu za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 172,2 boda.

Cene hrane naglo su pale na svim svetskim tržištima, pogođene osetno smanjenom potražnjom zbog pandemije korona virusa i urušavanjem cena nafte, objavila je FAO. “Glavni  razlozi pada cena su faktori na strani potražnje, ne ponude”, naglašava direktor FAO Abdolreza Abasijan (Abdolreza Abbassian).

Najviše je pao indeks koji pokazuje kretanje cena šećera, čak 19,1 procenata u odnosu na februar, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni razlog bila je i manja potražnja proizvođača etanola zbog pada cena sirove nafte.

Indeks cena biljnih ulja pao je za 12 procenata, odražavajući oštar pad cena palminog ulja, povezan sa pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvesnošću kada je u pitanju uticaj epidemije na tržište. “Cene nafte više su nego prepolovljene u martu, što znatno utiče na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja”, objašnjava FAO analitičar Piter Tin (Peter Thoene).

Indeks cena mleka pao je za tri odsto pod uticajem sniženih cena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlekom u prahu.

Cene žitarica smanjile su se 1,9  procenata odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji rod. Izuzetak je pirinač koji je poskupeo zbog vijetnamske zabrane izvoza. Cene mesa bile su skoro nepromenjene u odnosu na februar.

U najnovijem izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za hranu potvrđena je prognoza prema kojoj bi ove godine u svetu trebalo da bude proizvedno ukupno 763 miliona tona pšenice, skoro kao i prošle, rekordne godine.“To bi trebalo zajedno sa obilnim zalihama da pomogne da se tržišta hrane zaštite od oluje koju je podigao korona virus”, procenjuje FAO.

  • Mara

    5.10.2020 #1 Author

    Super,izgleda da su samo kod nas nastavile da rastu.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #2 Author

    Pa ljudi nemaju više novca, covid je nažalost udario na svaku državu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...