Jača potražnja za "crnim zlatom"

Cene nafte i dalje visoke, predviđa se dalji rast

SvetVesti

26.10.2021 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte i dalje visoke, predviđa se dalji rast Cene nafte i dalje visoke, predviđa se dalji rast
Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je u utorak ujutro (CET) niže od 84 dolara za barel nakon što je prethodnog... Cene nafte i dalje visoke, predviđa se dalji rast

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je u utorak ujutro (CET) niže od 84 dolara za barel nakon što je prethodnog dana dostigla sedmogodišnji maksimum kada je premašila 85 dolara za barel.

Severnomorska nafta Brent zadržala je u utorak vrednost višu od 86 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice. Cene nafte porasle su u ponedeljak na višegodišnje maksimume zahvaljujući oskudnoj globalnoj ponudi i jačanjem potražnje za gorivom u SAD.

Oporavak potražnje za naftom pojačan je poslednjih nedelja sa pojavom globalne energetske krize, praćene rastom cena prirodnog gasa, uglja i sirove nafte. Nafta je tokom oktobra poskupela za 13 odsto, a za 120 odsto u proteklih godinu dana.

Rast cena nafte pojačava inflatorne pritiske i povećava životne troškove. Analitičari ocenjuju da će cene nafte ostati visoke u narednim godinama, a prema prognozi banke Goldman Sachs sirova nafta Brent dostići će do kraja tekuće godine cenu od 90 dolara za barel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...