U očekivanju rasta potražnje za "crnim zlatom"

Cene nafte na sezonskom maksimumu

SvetVesti

15.9.2021 17:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte na sezonskom maksimumu Cene nafte na sezonskom maksimumu
Cena severnomorske sirove nafte Brent dostigla je u sredu posle podne (CET) vrednost od 76,10 dolara za barel, nakon što je nastavila rast za... Cene nafte na sezonskom maksimumu

Cena severnomorske sirove nafte Brent dostigla je u sredu posle podne (CET) vrednost od 76,10 dolara za barel, nakon što je nastavila rast za više od 3,3 odsto u odnosu na prethodni dan kada je došla do najvišeg nivoa u poslednjih šest nedelja.

Američka nafta WTI (West Texas Intermediate) koštala je u sredu posle podne nešto više od 73 dolara za barel, nakon rasta cene od 3,7 odsto, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Na rast cena direktno je uticala prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) da se očekuje snažan oporavak globalne potražnje za naftom od oktobra. Poremećaji u naftnoj industriji zbog oluje u Meksičkom zalivu, dodatno su uticali na porast cena.

Cene nafte su na najvišem nivou od kraja jula, kada su počele da padaju zbog zabrinutosti oko potražnje uz širenje delta varijante korona virusa. IEA sada očekuje da će se globalna potražnja za naftom povečati za 1,6 miliona barela dnevno u oktobru i da će nastaviti rast do kraja tekuće godine.

„Snažna zaostala potražnja i kontinuirani napredak u programima vakcinacije trebalo bi da podupru snažan skok (potražnje) u četvrtom kvartalu 2021. godine“, saopštila je IEA. Prognoza OPEC takođe predviđa rast potražnje za 900.000 barela dnevno u 2022. godini, što je dodatno podstaklo rast cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...