Oživela potražnja za gorivom u Americi i Evropi

Cene nafte najviše u poslednje dve godine

SvetVesti

14.6.2021 15:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte najviše u poslednje dve godine Cene nafte najviše u poslednje dve godine
Cene nafte nastavile su u ponedeljak rast do najviših nivoa u poslednje dve godine, podstaknute poboljšanim izgledima za potražnjom, jer napredak vakcinacije protiv korona... Cene nafte najviše u poslednje dve godine

Cene nafte nastavile su u ponedeljak rast do najviših nivoa u poslednje dve godine, podstaknute poboljšanim izgledima za potražnjom, jer napredak vakcinacije protiv korona virusa pomaže u ukidanju ograničenja za putovanja.

Obim saobraćaja vozila vraća se na nivo pre pandemije u Severnoj Americi i u većem delu Evrope, a sve više aviona je u vazduhu, dok se ublažavaju blokade i druga ograničenja, što je dovelo do tronedeljnog rasta potražnje za gorivom, prenosi Business Today.

Međunarodna energetska agencija (IEA) saopštila u svom najnovijem mesečnom izveštaju je da bi zemlje organizacije izvoznica nafte i njihovi saveznici, odnosno OPEC+, trebalo da popuste ograničenje proizvodnje kako bi zadovoljili oporavak potražnje.

Foto: Youtube screenshot

„OPEC+ treba da otvori slavine kako bi svetska tržišta nafte bila adekvatno opskrbljena“, navela je IEA. „Otvaranje slavina“ moglo bi da znači ponovni pad cena nafte, budući da je ograničenje proizvodnje uvedeno da bi se podržale cene u uslovima smanjene potražnje.

Banka Goldman Sachs prognozirala je prošle nedelje da će nafta Brent dostići cenu od 80 dolara za barel tokom leta, jer će masovna imunizacija pojačati ekonomsku aktivnost širom sveta.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Drugi značajan faktor rasta cena nafte je predviđanje da će se investitori sa Wall Streeta sve više okretati ulaganjima u zelenu energiju, gradeći time osnovu za nestašicu snabdevanja naftom i više cene goriva, prenosi WSJ.

Već je primetno da milijarde dolara odlaze u investiranje u obnovljive izvore energije, a da pad potrošnje fosilnih goriva postaje značajan. Očekuje se da će sirova nafta i dalje biti tražena roba tokom naredne decenije.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) premašila je u ponedeljak vrednost 71,50 dolara za barel, nakon što je poskupela za više od jedan odsto. Posle poskupljenja nešto manjeg od jedan odsto, Severnomorskom naftom Brent trgovalo se po ceni višoj od 73,30 dolara po barelu, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta Oil Price.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...