Neravnoteža ponude i potražnje stanova u SAD

Cene nekretnina u Americi otišle u nebo

NekretnineNovacSvetVesti

29.9.2021 16:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nekretnina u Americi otišle u nebo Cene nekretnina u Americi otišle u nebo
Cene kuća i stanova u SAD dostigle su nove rekorde, a ekonomisti navode da tempo rasta cena nije sam po sebi razlog za zabrinutost.... Cene nekretnina u Americi otišle u nebo

Cene kuća i stanova u SAD dostigle su nove rekorde, a ekonomisti navode da tempo rasta cena nije sam po sebi razlog za zabrinutost. Najnovije izdanje S&P CoreLogic Case-Shiller indeksa cena nekretnina pokazalo je da su cene porasle za 19,7 odsto u poslednjih godinu dana do jula.

Odvojeni indeks 20 američkih gradova zabeležio je rast od 19,9 procenata u odnosu na pre godinu dana uz četiri meseca kontinuiranog rekordnog rasta, prvi put za 30 godina postojanja indeksa, prenosi MarketWatch.

Izvor: S&P Case-Shiller


Tri grada sa najvećim godišnjim poskupljenjem nekretnina su Feniks (32,4 odsto), San Dijego (27,8 odsto) i Sijetl (25,5 odsto). Od 20 gradova koji su izlistani u indeksu, 17 je u julu ostvarilo veća povećanja cena kuća i stanova u odnosu na isti period prošle godine, a Čikago je jedini grad sa liste u kojem cene nisu rekordno visoke.

Dostupnost kuća i stanova u julu nastavila je da opada, jer je nominalna cena kuća u odnosu na prošlu godinu dostigla rekordnih 20 odsto, što je znatno nadmašilo rast kupovne moći u odnosu na prošlu godinu, ocenila je kompanija First American, dodajući da su nominalne cene kuća za oko 35 odsto više od prethodnog rekorda 2006. godine, ali kada se u obzir uzmu prihodi i kamatne stope, cene su faktički niže za oko 38 odsto nego pre 15 godina.

Foto: Shutterstock.com

Povećanje cena stambenih nekretnina podstaknuto je neravnotežom ponude i potražnje u celoj zemlji. Analitičari ocenjuju da su niže stope hipoteka i veći prihodi kuće učinili pristupačnijim nego na ranijim vrhuncima cena. Stučnjaci kompanije CoreLogic predviđaju da će se dvocifreni rast cena održati do kraja tekuće godine.

Ograničen broj domova u ponudi, kao i rekordne cene, odvratili su mnoge potencijalne klijente od kupovine. Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama, saopštilo je prošle nedelje da je prodaja kuća u avgustu opala za dva odsto u odnosu na prethodni mesec, podseća FT. Stručnjaci navode da poslednjih nedelja cene ipak pokazuju znakove stabilizacije, odnosno njihov rast je usporen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...