Domaće telekomunikacione kompanije čekaju obaveštenje Ministarstva o ukidanju rominga

Cene rominga ka Grčkoj za sada ostaju iste

RegionVesti

27.5.2021 11:03 Autor: Ljiljana Begović 4

Cene rominga ka Grčkoj za sada ostaju iste Cene rominga ka Grčkoj za sada ostaju iste
Ako ste se opredelili da ovog leta putujete u Grčku, trebalo bi da znate da iako je u Atini 21. maja potpisan Memorandum o... Cene rominga ka Grčkoj za sada ostaju iste

Ako ste se opredelili da ovog leta putujete u Grčku, trebalo bi da znate da iako je u Atini 21. maja potpisan Memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga između Srbije i Grčke, domaći operateri još uvek nemaju plan o promeni cena.

“Nismo do sad imali uvid u Memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga koji je potpisan. Za nas kao operatera od izuzetne važnosti je da učestvujemo u razgovoru na temu potencijalnog ukidanja rominga sa Grčkom kako bi se na taj način obezbedila transparentnost, predvidljivost i realna izvodljivost celog procesa u dogovorenim rokovima. Tek nakon što dobijemo na uvid Memorandum i sastanemo se sa resornim ministarstvom, moći ćemo da damo preciznije odgovore”, kažu za Biznis.rs iz kompanije Telenor.

Takođe, iz kompanije A1 su za naš sajt rekli da nisu obavešteni o najavljenom sporazumu o ukidanju naplate rominga sa Grčkom od nadležnih državnih institucija, i da za sada cene ostaju nepromenjene.

“Priprema za ukidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana bio je veoma kompleksan i dugotrajan proces koji je trajao dve godine i još uvek se suočavamo sa izazovima u implementaciji. Takođe, u Evropskom parlamentu u Briselu, razgovor na temu ukidanja rominga u zemljama Evropske unije vodio se više od pet godina, a u samoj diskusiji su, pored ostalih, aktivno učestvovali i telekomunikacioni operateri”, kažu iz Telenora.

Biznismen drži telefon
Foto: Pexels.com

Domaći operateri mobilne telefonije u Srbiji nude razne roming pakete u zavisnosti od toga da li putujete na duže vreme ili na kraći odmor. Takođe, cena rominga koju ćete plaćati u Grčkoj zavisiće i od toga da li ste pripejd ili postpejd korisnik.

Prema cenovniku A1, cena odlaznih i dolaznih poziva (po minuti) i prenosa saobraćaja (po 100 KB) za zemlje Evrope i Rusiju je 99 dinara, dok je cena SMS poruke 29 dinara.

U kompaniji Telenor cena za SMS poruku je od 27,9 do 29,90 dinara, dok su cene poziva od 49,90 do 109,9 dinara, u zavisnosti od toga koji paket usluga koristite.

Foto: Tanjug

Podsetimo, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, i ministar za digitalnu upravu Grčke, Kirijakos Pijerakakis (Kyriakos Pierrakakis), potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o smanjenju međunarodnih tarifa za elektronske komunikacione usluge u romingu.

„Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja jasnu opredeljenost Vlada Srbije i Grčke da utiču na smanjenje cena rominga na obostranu korist i zadovoljstvo građana. Time su naši tradicionalno dobri, prijateljski odnosi podignuti na još viši nivo, i potvrđena je spremnost dve države da podstiču međusobnu saradnju i ekonomski razvoj“, saopštila je ovom prilikom ministarka Matić.

U saopštenju je navedeno da će resorna ministarstva na osnovu potpisanog Memoranduma, podsticati operatere javnih mobilnih elektronskih komunikacija u Srbiji i Grčkoj da postignu međusobne sporazume u vezi trajnog snižavanja međunarodnih veleprodajnih tarifa, koje će se odraziti na smanjenje maloprodajne cene poziva, slanja SMS poruka i razmene podataka u romingu.

  • Tina

    27.5.2021 #1 Author

    Možda če biti rominga, a možda i neće ili će se cene samo smanjiti, konačan je zaključak

    Odgovori

  • Mara

    28.5.2021 #2 Author

    Bilo bi super da se ostvari ovog leta, vecina letuje u Grckoj!

    Odgovori

    • DUSA

      20.6.2023 #3 Author

      Vecina letuje u Gr moze se umanjiti tokom leta

      Odgovori

  • Mila

    31.5.2021 #4 Author

    Znaci jos jedna sara laza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...