Bazna inflacija i dalje niska i stabilna, poručuju iz NBS

Cene u Srbiji za godinu dana porasle 7,5 odsto

SrbijaVesti

13.12.2021 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene u Srbiji za godinu dana porasle 7,5 odsto Cene u Srbiji za godinu dana porasle 7,5 odsto
Potrošačke cene u Srbiji su u novembru bile za 0,9 odsto veće nego u oktobru, objavio je Republički zavod za statistiku. Međugodišnja inflacija je... Cene u Srbiji za godinu dana porasle 7,5 odsto

Potrošačke cene u Srbiji su u novembru bile za 0,9 odsto veće nego u oktobru, objavio je Republički zavod za statistiku. Međugodišnja inflacija je u novembru dostigla 7,5 procenata, a u poređenju sa decembrom 2020. godine porasla je za 7,4 odsto u proseku.

Najveći rast potrošačkih cena na mesečnom nivou zabeležile su kategorije hrana i bezalkoholna pića za 1,5 odsto, a slede transport (1,3 odsto), restorani i hoteli i odeća i obuća (za po 1,2 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,8 odsto), te stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, kao i zdravstvo (za po 0,6 odsto).

Prošlog meseca su poskupele komunikacije i obrazovanje za po 0,1 procenat u odnosu na oktobar, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale, izveštava RZS.

“Međugodišnja bazna inflacija je i u novembru je bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je tri procenta, što i dalje ukazuje na privremenost inflatornih pritisaka. Od početka godine, međugodišnja bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) se u proseku kreće na nivou od oko dva odsto. Očuvanju bazne inflacije na niskom i stabilnom nivou doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja predstavlja sidro cenovne stabilnosti i koja će biti očuvana i u narednom periodu”, kaže se u današnejm tumačenju Narodne banke Srbije.

Takođe, važan faktor niske i stabilne bazne inflacije su i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede koje se u dužem vremenskom periodu kreću u granicama cilja, ističu u NBS.

  • EUfreedom

    13.12.2021 #1 Author

    Inflacija u US nije prolazna (po recima predsednika FEDa), a takva karakter inflacije je u celom svetu. Po sledu dogadjaja, centralne banke sirom sveta ce morati da podizu kamatne stope, neko pre a neko kasnije, kako bi suzbile inflaciju.
    Kreditni duznici ce platiti visoku cenu zadzivanja, a imaoci gotovog novca ce biti u prilici da jeftino kupuju imovinu… Medjutim, koncetracija gotovine je u rukama malog broja ljudi.

    Odgovori

  • BOLEK

    26.6.2022 #2 Author

    Tek ce rasti cena

    Odgovori

  • NINICA

    13.7.2022 #3 Author

    Do kraja godine tek će sve više da rastu cene

    Odgovori

  • LEKI

    8.10.2022 #4 Author

    Tek nas ceka haos

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...