Berači mogu da zarade i do 5.000 dinara dnevno

Cenom šljive zadovoljni i proizvođači i prerađivači

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

23.8.2021 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cenom šljive zadovoljni i proizvođači i prerađivači Cenom šljive zadovoljni i proizvođači i prerađivači
U blačkoj opštini, koja ima najviše zasada šljiva u Srbiji, počela je berba tog voća. Za razliku od prethodnih godina, kvalitetom i cenom su... Cenom šljive zadovoljni i proizvođači i prerađivači

U blačkoj opštini, koja ima najviše zasada šljiva u Srbiji, počela je berba tog voća. Za razliku od prethodnih godina, kvalitetom i cenom su zadovoljni i proizvođači i prerađivači. Proteklog vikenda u Blacu je održana 19. Privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”.

Dobar rod, ali i cenu, očekuje Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura koji ima četiri hektara zasada šljiva, koje uzgaja na organski način. Cena od 50 dinara po kilogramu obećava i dobru zaradu, prenosi RTS.

„Ova godina izuzetna je i po ceni i po kvalitetu. Imamo ugovorene količine u našim sušarama koje se nalaze tu na dva, tri kilometra“, kaže Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura.

Kada šljiva dobro rodi i kada je ovakvog kvaliteta, zadovoljni su i proizvođači i prerađivači.

„Tresači recimo uzmu po 4.000 dnevnicu danas. Dobar berač može da izađe do 5.000 „, navodi berač iz Kuršumlije Dejan Lazić.

Šljiva uglavnom završi u hladnjačama. Mali deo se preradi, a to čine mahom porodice sa tradicionalnom proizvodnjom.

Bogoljub Milić iz Blaca napominje da godišnje preradi pet do šest miliona kilograma voća u rakije i voćne destilate.

„Šljivu prerađujemo po najsavremenijoj tehnologiji, ali poštujući stari, tradicionalni recept. Šljivovicu, kao naš brend izvozimo u Ameriku, Kanadu, Nemačku i Australiju“, navodi Milić.

Jelena Jovanović iz Trbunja kaže da šljivu prerađuje u finalni proizvod, jer je tako isplativije. „Pravimo slatko od šljive, imamo pekmez bez šećera i džem sa šećerom“, kaže ona.

Ovo područje idealno je za uzgoj voća na organski način, čemu su se mnogi okrenuli.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...