Uslediće i neophodne izmene zakona

Centralna banka Indije raspravlja o kriptovalutama

BankeNovacSvetU fokusuVesti

18.12.2021 10:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Indije raspravlja o kriptovalutama Centralna banka Indije raspravlja o kriptovalutama
Centralna banka Indije sprovodi pregovore i razmatranja o digitalnoj imovini, kao i o uvođenju sopstvenih kriptovaluta, a vlada je predložila usvajanje Zakona o kriptovalutama.... Centralna banka Indije raspravlja o kriptovalutama

Centralna banka Indije sprovodi pregovore i razmatranja o digitalnoj imovini, kao i o uvođenju sopstvenih kriptovaluta, a vlada je predložila usvajanje Zakona o kriptovalutama.

Sastanak Centralne banke na kojem se razmatralo o ovom pitanju održan je u gradu Laknauu (Lucknow), a njime je predsedavao guverner Šaktikanta Das (Shaktikanta Das).

Ovaj predlog će se naći na dnevnom redu parlamenta tokom zimskog zasedanja, ali izvori bliski donosiocima odluka kažu da ovaj predlog ipak neće biti razmatran na sednici koja bi trebalo da se održi sledeće nedelje, piše The Economic Times.

Parlament je nedavno obavešten da je vlada u oktobru 2021. godine primila predlog od centralne banke za amandman na Zakon o Centralnoj banci Indije iz 1934, kojim bi se poboljšao obim definicije novčanice kako bi se uključila valuta u digitalnom obliku.

Centralna banka trenutno ispituje upotrebu i razrađuje faznu strategiju implementacije za uvođenje digitalnih valuta.

Inače, centralna banka je ranije u više navrata izražavala čvrste stavove protiv kriptovaluta, uz argumentaciju da one predstavljaju ozbiljnu pretnju po makroekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje, a takođe je sumnjala u broj investitora koji trguju njima i njihovu tržišnu vrednost, piše The Economic Times.

I sam guverner Das je takođe ponovio svoje stavove protiv dozvoljavanja kriptovaluta, rekavši da one predstavljaju ozbiljnu pretnju svakom finansijskom sistemu pošto ih centralne banke ne regulišu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...