IZNOS ZA ZAMENU VALUTA POVEĆAN NA ŠEST MILIJARDI DOLARA

Centralna banka Turske povećava devizne rezerve uz kinesku pomoć

BankeNovacSvetVesti

14.6.2021 15:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Turske povećava devizne rezerve uz kinesku pomoć Centralna banka Turske povećava devizne rezerve uz kinesku pomoć
Predsednik Turske Tajip Erdogan (Tayyip Erdogan) saopštio je da se Centralna banka Turske dogovorila sa Kinom oko povećanja iznosa za zamenu valuta sa prvobitne... Centralna banka Turske povećava devizne rezerve uz kinesku pomoć

Predsednik Turske Tajip Erdogan (Tayyip Erdogan) saopštio je da se Centralna banka Turske dogovorila sa Kinom oko povećanja iznosa za zamenu valuta sa prvobitne 2,4 milijarde dolara na šest milijardi dolara, što je postupak koji bi mogao povećati devizne rezerve, prenosi Reuters.

Turske devizne rezerve su prošle godine opale za 75 odsto, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće krize platnog bilansa. Iznenađenje je stiglo kada se turski predsednik spremao da otputuje u Brisel na sastanak NATO.

U skladu sa tim Erdogan je istakao:„Nedavno smo sklopili sporazum sa Kinom, sa jednim od naših najvećih trgovinskih partnera“. Kako napominje, nekada je postojao ugovor o zameni od 2,4 milijarde dolara, dok je sad ugovorena zamena dodatnih 3,6 milijardi dolara, povećavajući tako ukupan iznos na šest milijardi dolara.

Devizne rezerve Centralne banke bile su ozbiljno iscrpljene politikom prodaje državnih banaka, u vrednosti oko 128 milijardi dolara, za podršku ugroženoj turskoj liri u periodu od 2019. do 2020. godine. Izuzimajući poslove sa državnim bankama, devizne rezerve Centralne banke su duboko negativne, pokazuju zvanični podaci.

Pre godinu dana, Turska je apelovala na strane saveznike za nova sredstva zamene, ali je obezbeđeno nedovoljno. Povećanje kamatnih stopa počev od septembra 2020. godine na kratko je ublažilo ekonomski pritisak, iako je lira početkom ovog meseca dosegla novi minimum.

Prošlog juna, Centralna banka je saopštila da je prvi put koristila svoju mogućnost finansiranja kineskih juana, prema prethodnom sporazumu o zameni sa Narodnom bankom Kine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...