manje radnih sati za istu platu

Četiri radna dana sedmično uspešno realizovana na Islandu

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

6.7.2021 20:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Četiri radna dana sedmično uspešno realizovana na Islandu Četiri radna dana sedmično uspešno realizovana na Islandu
Četvorodnevna radna nedelja na Islandu ostvarila je „ogroman uspeh“ i radnike je dovela do prelaska na kraće radno vreme, prenosi BBC News. Probni period... Četiri radna dana sedmično uspešno realizovana na Islandu

Četvorodnevna radna nedelja na Islandu ostvarila je „ogroman uspeh“ i radnike je dovela do prelaska na kraće radno vreme, prenosi BBC News.

Probni period ovakvog načina rada odvijao se u periodu od 2015. i 2019. godine. Zaposleni su za skraćeno radno vreme bili isto plaćeni, produktivnost je rasla, a na pojedinim radnim mestima je porasla. Niz sličnih probnih projekata sprovodi se širom sveta, uključujući Španiju i Unilever na Novom Zelandu.

Na Islandu su ovaj projekat vodili gradsko veće Rejkjavika i nacionalna vlada, i obuhvatili su više od 2.500 radnika, što iznosi oko jedan odsto radne populacije ove zemlje. Istraživači iz britanskog think tank-a Autonomy i Udruženja za održivu demokratiju (Alda) na Islandu istakli su da su mnogi radnici prešli sa 40-satne sedmice na 35 ili 36-satnu radnu nedelju. Oni su naveli da je 86 odsto islandske radne snage prešlo na kraće radno vreme za istu platu, ili će steći pravo na to. Radnici su izjavili da se osećaju manje pod stresom i da su se njihovo zdravstveno stanje i privatan život poboljšali.

Direktor istraživanja u kompaniji Autonomy Vill Stronge (Will Stronge) istakao je:

„Ova studija pokazuje da je skraćenje radne nedelje u javnom sektoru postiglo veliki uspeh. Što govori u prilog da je javni sektor zreo za to da bude pionir kraćih radnih nedelja, što može biti lekcija drugim vladama.“

Španija sprovodi četvorodnevnu radnu nedelju za kompanije delom zbog pandemije korona virusa. Unilever sa Novog Zelanda pruža osoblju priliku da smanji svoje radno vreme za 20 odsto bez smanjena plate, piše BBC NEWS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...