ČLANARINA ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE U 2021. GODINI Evo koliko će iznositi

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

22.12.2020 13:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ČLANARINA ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE U 2021. GODINI Evo koliko će iznositi ČLANARINA ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE U 2021. GODINI Evo koliko će iznositi
Skupština Privredne komore Srbije (PKS) donela je odluku o visini članarine koju će plaćati svi njeni članovi u 2021. godini. Članarinu plaćaju svi privredni... ČLANARINA ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE U 2021. GODINI Evo koliko će iznositi

Skupština Privredne komore Srbije (PKS) donela je odluku o visini članarine koju će plaćati svi njeni članovi u 2021. godini. Članarinu plaćaju svi privredni subjekti koji obavljaju registrovanu poslovnu delatnost u Republici Srbiji, izuzev novoosnovanih, koji u prvih godinu dana od osnivanja nemaju obavezu plaćanja naknade za članstvo u PKS.

Odlukom Skupštine PKS, fiksni deo članarine neće biti promenjen u odnosu na ovu godinu. Menja se samo procentualni deo koji zavisi od ostvarenih poslovnih prihoda u 2019. godini.

Podsećanja radi, ovogodišnji procentualni deo članarine obračunavan je, na osnovu prihoda iz 2018. godine.

Poslovni subjekti koji imaju poslovni prihod manji od 20 miliona dinara, ne plaćaju deo članarine na osnovu poslovnog prihoda, već samo fiksni deo.

Knjigovođa
Foto: Pixabay.com

Formula obračuna

Članovi Komore – pravna lica plaćaju članarinu koja se obračunava prema veličini pravnog lica razvrstanog na dan sačinjavanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2019. godinu i poslovnom prihodu ostvarenom u 2019. godini, na sledeći način:

mikro pravna lica – u mesečnom iznosu od 600 dinara plus 1/12 iznosa od 0,004 odsto od poslovnog prihoda;

mala pravna lica – u mesečnom iznosu od 3.600 dinara plus 1/12 iznosa od 0,004 odsto od poslovnog prihoda;

srednja pravna lica – u mesečnom iznosu od 43.000 dinara plus 1/12 iznosa od 0,004 odsto od poslovnog prihoda;

velika pravna lica – u mesečnom iznosu od 160.000 dinara plus 1/12 iznosa od 0,004 odsto od poslovnog prihoda.

Mesečna članarina Komori iznosi najviše 185.000 dinara, odnosno najviše u visini 1/12 iznosa od 0,1 odsto od poslovnog prihoda.

Banke, davaoci finansijskog lizinga, društva za osiguranje i reosiguranje, društva za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondovima i društva za upravljanje investicionim fondovima, na drugačiji način obračunavaju poslovni prihod prilikom obračuna iznosa članarine u PKS.

Tako je poslovni prihod za banke i davaoce finansijskog lizinga – zbir prihoda od kamata, prihoda od naknada i provizija i ostalih poslovnih prihoda; za društva za osiguranje – zbir obračunatih premija životnih i neživotnih osiguranja, saosiguranja i ostalih poslovnih prihoda; za društva za reosiguranje – zbir obračunate premije reosiguranja i retrocesija i ostalih poslovnih prihoda; za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima – zbir prihoda naknada pri uplati penzijskih fondova, prihodi od naknada za upravljanje fondovima, drugi prihodi od upravljanja fondovima i ostalih prihoda, dok je za društva za upravljanje investicionim fondovima – osnov za obračun iznosa članarine u PKS zbir prihoda po osnovu upravljanja fondovima, prihoda po osnovu obavljanja delatnosti investicionih društava i ostalih prihoda.

Po istoj formuli kao preduzeća, članarinu plaćaju i preduzetnici i zadruge. Međutim, ako ne prikazuju poslovni prihod u finansijskim izveštajima, plaćaju članarinu u visini od 3.000 dinara mesečno. Članarinu plaćaju i ogranci stranih pravnih lica na isti način kao i domaće kompanije, dok opšta udruženja preduzetnika i zadružni savezi plaćaju Komori članarinu u iznosu od 1.000 dinara mesečno.

Fabrika
Foto: Tanjug

Mogući popusti

Članarina se uplaćuje svakog meseca na tekući račun Privredne komore Srbije.

Firme nad kojim je otvoren stečajni postupak oslobađaju se obaveze plaćanja članarine do zaključenja, odnosno obustave stečajnog postupka. Slično je i sa članovima Komore nad kojim je pokrenut postupak likvidacije.

Popust na članarinu članovi Komore mogu dobiti u posebnim slučajevima, kao što su elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće koje su onemogućile ili otežale poslovanje člana Komore, u slučaju da član Komore ima registrovano sedište na teritorijama manje razvijenih lokalnih samouprava, kao i firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, socijalna preduzeća i organizacije.

Sredstva za rad PKS obezbeđuju se od članarine, naknada za vršenje javnih ovlašćenja i prihoda od obavljanja poslova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...