Ministri najrazvijenih zemalja sastali se u Italiji - zašto je to važno za ceo svet

Članice G20 konačno shvataju da neke stvari moraju da rade zajedno

SvetVesti

29.6.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Članice G20 konačno shvataju da neke stvari moraju da rade zajedno Članice G20 konačno shvataju da neke stvari moraju da rade zajedno
Ministri spoljnih poslova i razvoja najuticajnih država sveta sastali su se u Italiji (Matera) kako bi razgovarali o borbi protiv kovid virusa i o... Članice G20 konačno shvataju da neke stvari moraju da rade zajedno

Ministri spoljnih poslova i razvoja najuticajnih država sveta sastali su se u Italiji (Matera) kako bi razgovarali o borbi protiv kovid virusa i o tome kako ubrzati oporavak globalne ekonomije. Ovo je, inače, prvi susret ministara spoljnih poslova zemalja članica G20, posle dve godine.

Ključno pitanje za predstavnike svih država koje čine G20 je – kako odgovoriti na zdravstvenu krizu i kako naći način da svi u svetu imaju isti ili bar sličan pristup vakcinama, podseća DW.

„Pandemija je pokazala važnost zajedničkog odgovora svih država sveta na vanredne situacije koje prelaze nacionalne granice“, rekao je na početku sastanka okupljenim novinarima italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio).

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas (Heiko Mass) istakao je da je cilj sastanka određivanje kursa za globalnu borbu protiv pandemije.

„Sada je vreme da osposobimo globalne zdravstvene strukture za buduće zdravstvene krize“, rekao je Mas. On je, pred sastanak, kritikovao Rusiju i Kinu, zbog navodne „vakcina diplomatije“.

Američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony Blinken) je takođe govorio o važnosti što šire rasprostranjenosti vakcina, jer samo tako se i pandemija može privesti, kako je procenio, kraju.

Na svetskom samitu posvećenom zdravlju, a koji je prošlog meseca takođe održan u RImu, zemlje G20 su se već dogovorile o uspostavljanju jače saradnje u svim oblastima zdravstvene zaštite kako bi se bolje pripremile za globalne krize.

Pandemija neće biti jedina tema rasprave na skupu ministara najmoćnijih zemalja sveta, koji je počeo danas. Razgovori obuhvataju i druge teme, od klimatskih promena i međunarodne trgovine, do održivog razvoja i pomoći za Aftiku.

Italija, koja predsedava rotirajućim predsedavanjem G20, najavila je da će na ovom skupu posebna pažnja biti posvećena razvoju Afrike. Ova zemlja, koja je ujedno i sedište UN agencija za hranu i poljoprivredu i da u prvi plan njihovih razgovora stave globalnu sigurnost stabdevanja hranom.

S obzirom na široku zastupljenost država u okviru G20, postizanje sporazuma može biti teško, ali analitači kažu da je važno to što su ministri nastavili sastanke uživo i da je jasno da je prethodni period pokazao potrebu za njihovom većom saradnjom.

„Teško je očekivati konkretne rezultate od Matere. Ali, potvrđivanje multilateralne posvećenosti i razumevanja o onim pitanjima oko kojih bi države mogle da se saglase, u klimi rastućih međunarodnih tenzija, već bi bio rezultat koji ne treba podcenjivati“, konstatovao je, u izjavi Reutersu, direktor studija na Institutu za međunarodne studije politike Antonio Villafranca (Antonio Villafranca). 

Grupa G20 obuhvata države koje predstavljaju najveće svetske ekonomije, uključujući tu i SAD, Kinu, Nemačku, Indiju i Brazil. Ove zemlje čine više od 80 odsto svetske ekonomije, 75 odsto svetske trgovine i 60 odsto stanovništva planete.

Aktuelni sastanak ministara spoljnih poslova priprema je za ovogodišnji samit lidera G20 koji se održati u Rimu, krajem oktobra.

 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...