Novim merama proširena lista ugroženih delatnosti

Crna Gora spremila novi paket pomoći privredi

RegionVesti

29.1.2021 14:03 Autor: Ljiljana Begović 1

Crna Gora spremila novi paket pomoći privredi Crna Gora spremila novi paket pomoći privredi
Nakon najavljene pomoći srpskoj privredi i crnogorske vlasti spremile su nove mere za očuvanje likvidnosti. Novim paketom mera pomoći kojim je proširena lista ugroženih... Crna Gora spremila novi paket pomoći privredi

Nakon najavljene pomoći srpskoj privredi i crnogorske vlasti spremile su nove mere za očuvanje likvidnosti.

Novim paketom mera pomoći kojim je proširena lista ugroženih delatnosti dodatno je obuhvaćeno 1.000 preduzeća sa 3.000 radnika u Crnoj Gori.

„Ukupno će iz ugroženih delatnosti sa ovim proširenim merama biti obuhvaćeno 4.500 preduzeća sa 19.500 radnika“, rekao je ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Jakov Milatović.

Ministar navodi da će mere novog zapošljavanja sa evidencije Zavoda koštati od 200 do 230 evra u ovoj godini po jednom novozaposlenom, 150 miliona evra u sledećoj godini i 80 evra u 2023.

On je ponovio da ukupni paket mera košta oko 163 miliona evra od čega je 40 miliona direktna budžetska podrška. Milatović je precizirao da je to šest odsto kvartalnog bruto- domaćeg proizvoda (BDP).

pare
Foto: Uprava carina

Novi paket odnosi se na sve mere podrške privredi i jednokratne pomoći građanima i to za prva tri meseca ove godine.

Među ugroženim delatnostima obuhvaćene su predškolsko obrazovanje, delatnost dnevne brige o deci, izvođačke umetnosti, umetničko stvaralaštvo, rad umetničkih ustanova, fitnes centri, delatnost zabavnih parkova, delatnost putničkih agencija, hotel i sličan smeštaj, pišu Vijesti.me.

Za očuvanje likvidnosti i oporavak ekonomije vlasti u Srbiji spremile su nekoliko novih paketa pomoći privredi i građanima.

Srbija obezbedila paket pomoći od 2, 5 milijardi evra

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije poručio je da je novi paket mera podrške srpskoj privredi i građanima vredan 2,5 milijardi evra i napomenuo da su osim podrške privatnom sektoru, predviđena značajna izdvajanja za sektorsku podršku, kao i za podršku građanima, radi sprečavanja većih posledica pandemije virusa korona.

Svim punoletnim građanima Srbije, koji se u aprilu budu prijavili, država će uplatiti 60, a penzionerima ukupno 110 evra. Mali ističe da će penzioneri dobiti više novca, jer su i najugroženiji zbog pandemije virusa korona.

U okviru pomoći privredi, biće tri puta isplaćeno po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća.

„Jedina nedoumica koju trenutno imamo su velika preduzeća. Trenutno se vrše analize da li da i njih uključimo u program za isplatu 50 odsto minimalne zarade za tri meseca. To zavisi od toga koliko su bili ugroženi, koliki je pad performansi, koliko imaju zaposlenih“, rekao je Mali, prenosi RTS.

Obezbeđeno je i dodatnih 60 milijardi dinara u okviru postojeće garantne šeme, za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća.

Foto: Pixabay.com

Hrvatska produžila mere do kraja februara 2021.

Hrvatska Vlada je do sada, prema zvaničnim podacima u 2020. isplatila 7,7 milijardi kuna (oko milijardu evra) za minimalnu platu radnika u privatnom sektoru, za više od 600 hiljada radnika koji rade kod više od sto hiljada poslodavaca.

Tokom januara i februara 2021. godine produžene su mere podrške koje su bile na snazi krajem 2020, a koje se odnose na mere za očuvanje radnih mesta i podrške za radnike u visini do 4.000 kuna (oko 528 evra) kao i  nadoknada fiksnih troškova, ali i dalje samo za formalno zatvorene objekte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...