Optimizam raste nakon praznika

Crnogorci očekuju dobru turističku sezonu

BiznisRegionTurizamVesti

11.5.2021 09:40 Autor: Julijana Vincan 2

Crnogorci očekuju dobru turističku sezonu Crnogorci očekuju dobru turističku sezonu
U Crnoj Gori je u ovom trenutku broj registrovanih turista dosegao nivo iz istog perioda 2019. godine, istaknuto je u Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO)... Crnogorci očekuju dobru turističku sezonu

U Crnoj Gori je u ovom trenutku broj registrovanih turista dosegao nivo iz istog perioda 2019. godine, istaknuto je u Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) ove zemlje.

“Imamo razloga da budemo zadovoljni početkom turističke sezone imajući u vidu turistički promet koji je ostvaren prethodnih sedmica. Pozitivne trendove turističkog prometa sa emitivnih tržišta zabeležili smo tokom celih praznika, a dobra poseta nastavljena je i u sedmici za nama, o čemu svedoče i podaci lokalnih turističkih organizacija od petka, kada je u Crnoj Gori boravilo oko 14.700 turista, što je 51 odsto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isti dan 2019. godine, a što takođe predstavlja i skok od oko 20 procenata u odnosu na prethodnu sedmicu, odnosno prvomajskih praznika”, izjavila je v. d. direktorka NTO, Ana Tripković Marković za podgoričke Vijesti.

Iz Vlade Crne Gore ranije je saopšteno da očekuju da ova sezona bude na nivou 60 do 65 odsto one iz 2019. godine. Prošle godine je zbog pandemije i mera zatvaranja tadašnje vlade realizovano svega oko 15 odsto prometa iz 2019. godine.

“Najveći broj gostiju proteklih dana boravio je na budvanskoj rivijeri i drugim primorskim gradovima, dok severne i centralne opštine beleže solidnu posetu. Kada je reč o očekivanjima za predstojeću sezonu, imamo razloga da budemo optimistični imajući u vidu interesovanje turista i najavljene avio-linije tokom letnjih meseci. Ono što je prioritet, uporedo sa promotivnim aktivnostima, jeste stabilizacija epidemiloške situacije u našoj zemlji, kako bismo turistima poslali poruku da smo odgovorna i bezbedna destinacija“, naglasila je Tripković Marković.

Foto: Tanjug/AP

Kako je dodala, u tom kontekstu su razlog za optimizam i odluke Švajcarske i Nemačke, koje su prethodnih dana uklonile Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja, kada je u pitanju pandemija korona virusa.

„Nadamo se da će ubrzo, pored Nemačke, i druge zemlje Evropske unije dati preporuku svojim građanima da mogu da putuju u Crnu Goru bez posebnih ograničenja, što će usloviti i veći dolazak turista”, zaključila je Tripković Marković. 

  • Dragana G

    11.5.2021 #1 Author

    Nadam se da će komšije imati ove godine bolju turističku sezonu, jer su dosta i oslonjeni na turizam, možda i previše

    Odgovori

  • NINICA

    31.8.2022 #2 Author

    Kao i svake godine !

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...