NOVI PAKET POMOĆI CRNOGORSKOJ PRIVREDI I GRAĐANIMA Vlada obezbedila 70 miliona evra

RegionVesti

24.4.2020 14:35 Autor: Ljiljana Begović 0

NOVI PAKET POMOĆI CRNOGORSKOJ PRIVREDI I GRAĐANIMA Vlada obezbedila 70 miliona evra NOVI PAKET POMOĆI CRNOGORSKOJ PRIVREDI I GRAĐANIMA Vlada obezbedila 70 miliona evra
Vlada Crne Gore usvojila je drugi paket ekonomskih mera podrške građanima i privredi čiji je fiskalni efekat 71,4 miliona evra bruto, odnosno 40 miliona... NOVI PAKET POMOĆI CRNOGORSKOJ PRIVREDI I GRAĐANIMA Vlada obezbedila 70 miliona evra

Vlada Crne Gore usvojila je drugi paket ekonomskih mera podrške građanima i privredi čiji je fiskalni efekat 71,4 miliona evra bruto, odnosno 40 miliona neto za tri meseca. Ovim paketom će zaposlenima u zatvorenim delatnostima subvencionisati 100 odsto bruto minimalne zarade, umesto kako je pre dve nedelje predloženo 70 odsto neto zarade, kao i 100 odsto poreza i doprinosa.

Kako je objasnio crnogorski premijer Duško Marković, paket mera obuhvata i oslobađanje od fiksnog dela računa za struju za april, maj i jun – koji se neće obračunavati korisnicima u zatvorenim delatnostima.

Prema drugom paketu mera, zaposleni u zatvorenim delatnostima će dobiti zarade za april i maj u iznosu od 222 evra i biće im plaćeno 100 odsto poreza i doprinosa, koji iznosi 143 evra za minimalnu zaradu. Istu takvu pomoć, prenosi podgorički list „Dan“, dobiće i oko 6.000 zaposlenih u turizmu.

U Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) smatraju da podrška privredi treba da bude brža. “Sa nestrpljenjem očekujemo nove konačne mere za pomoć privredi, jer nema vremena za odlaganje i čekanje. Očekivali smo končanu verziju i prošle sedmice, kako je i najavljeno”, rekli su iz Unije, prenose „Vijesti“.

Foto:Predsjednik.gov.me,Premijer Duško Marković

„Dodatno, paket mera podrazumeva ojačavanje instrumenata finansijske podrške kod Investiciono-razvojnog fonda, i obustavu određene prinudne naplate u korist budžeta. Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je samo dio šireg paketa, kojim se stvaraju pretpostavke za proizvodnju i rast kroz angažovanje svih stvaralačko-proizvodnih i prerađivačkih resursa“, kazao je Marković, a prenosi „Pobjeda“.

„U oblasti poreza i carina – skraćivanje rokova za povraćaj PDV-a, produžavanje limita izloženosti carinske garancije za plaćanje carinskog duga. Pored toga, intervenišemo u oblasti zarada smanjivanjem plate funkcionerima iz kategorija A i B u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Napominjem da su to zaposleni sa najvećim zaradama u javnoj administraciji“, pojasnio je crnogorski premijer.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...