LETNJA SEZONA VS KORONA VIRUS

Hoće li pandemija i ove godine zatvoriti grčke granice za Srbe?

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

16.2.2021 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hoće li pandemija i ove godine zatvoriti grčke granice za Srbe? Hoće li pandemija i ove godine zatvoriti grčke granice za Srbe?
Da li ćemo se ovog leta brčkati u nekom od grčkih mora? Da li će korona i ove godine zatvoriti grčka letovališta? Mnogi građani... Hoće li pandemija i ove godine zatvoriti grčke granice za Srbe?

Da li ćemo se ovog leta brčkati u nekom od grčkih mora? Da li će korona i ove godine zatvoriti grčka letovališta?

Mnogi građani Srbije prošlogodišnje leto proveli su uživajući u lepotama svoje zemlje, jer su im za inostrane destinacije ili bile zatvorene granice, ili je proces ulaska u drugu zemlju bio suviše komplikovan i skup.

Naši građani vole da putuju u inostranstvo, a letnji odmor najviše provode na nekom od grčkih mora, Jonskom, Egejskom ili Sredozemnom.

Foto: Mapio.net

Ljubitelji Grčke već mesecima na društvenim mrežama razmenjuju informacije, pitanja i nervozno isčekuju da čuju samo jednu vest, „Grčka je otvorila granice, može se na letovanje“.

Turisti osluškuju i očekuju podizanje rampe

Osim onih koji su ostali uskraćeni za letovanje 2020. godine, ponovno otvaranje granica prema Grčkoj za „obične građane“ zanima i ne mali broj onih koji su vlasnici nekretnina. Naime, u Grčku skoro godinu dana ne mogu da odu državljani tzv. trećih zemalja, među kojima je i Srbija, pa naši građani, koji poseduju nekretnine u Grčkoj jeftinije od 250.000 evra ne mogu da obiđu svoje nepokretnosti.

Otvaranje granica očekuju i mnoge naše turističke agencije, koje su među najpogođenijim zbog pandemije korona virusa, a neke od njih, nažalost, neće ni dočekati letnju sezonu, jer će se u međuvremenu zatvoriti. Naravno, tu je i problem uplaćenih aranžmana koje turisti nisu mogli da iskoriste prošlog leta, pa su dobili zamenske vaučere, ali nije sigurno i da će njih moći da iskoriste, ako se agencije preko kojih su uplatili zatvore.

Svakodnevno se putem Facebook i drugih drušvenih mreža u grupama ljubitelja Grčke objavljuju vesti iz grčkih i stranih medija, lična iskustva i saznanja pojedinaca, kao i izjave političara. Osluškuje se i čeka na glavnu vest: „Grčka je otvorila granice, može se na letovanje!“.

Grci neće dozvoliti da predstojeća sezona propadne

Poznato je da je, kao i većina drugih ekonomija u EU, tako i Grčka ekonomija mnogo izgubila, između ostalog i zbog loše (izgubljene) turističke sezone u leto 2020, i većina interesenata za letovanje u zemlji maslina, ali i ekonomski eksperti, veruju da takav „luksuz“ ova zemlja sebi ne može da priušti i ovog leta. Stoga se mnogi već raspituju, a pojedinci čak i rezervišu aranžmane za odmor 2021.

Foto: Pixabay.com

Turizam, koji u Grčkoj čini oko petine ukupne ekonomije i zapošljava svakog petog radnika, doneo je samo četiri milijarde evra prošle godine u odnosu na 18 milijardi u 2019. godini, prenele su agencije.

Na društvenim mrežama uvek ima i onih zluradih, koji u komentarima ismevaju zaljubljenike u Grčku. Neki od njih su: „Da li su nam Grci zaista pravoslavna braća, ja im više tamo neću otići, neće me oni naterati da se vakcinišem“. a ima i onih koji kažu da nije narod kriv, da je sve politika, pa čak i da je sve oko virusa maslo Amerikanaca…

Naravno, ipak se većina komentara odnosi na isčekivanje i verovanje da će se granice otvoriti, kako bi makar, kako pišu zaljubljenici u Grčku, ponovo osetili taj miris Egeja, ili opet uživali u neverovatnim nijansama plave boje Jonskog mora.

Dokle se stiglo i koji su uslovi za ulazak u ovu zemlju

U međuvremenu, Grčka je nastavila da pooštrava epidemiološke mere zbog velikog broja zaraženih korona virusom, ali i preminulih od posledica ove opake bolesti.

Tako je do 22. februara produžena zabrana ulaska na njenu teritoriju državljanima trećih zemalja, koja naravno važi i za građane Srbije. Ova odluka ne važi za državljane iz zemalja Evropske unije i Šengen zone.

Državljani iz zemalja kojima je dozvoljen ulazak na grčku teritoriju mogu da koriste samo granične prelaze preko Bugarske, odnosno granični prelaz Promahonas-Kulata, i to sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Foto: Pexels.com

Za kamione i prevoz robe, otvoreno je sedam grčkih prelaza, četiri s Bugarskom i po jedan s Turskom, Severnom Makedonijom i Albanijom, a za vozače ne važi odredba za obavezan negativan PCR test.

Do 22. februara produžena je i vazdušna direktiva za ograničenja domaćih i međunarodnih letova, saopštila je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Grčke.

Što se tiče domaćih letova, samo esencijalna putovanja su dozvoljena na svim aerodromima u zemlji i uključuju putovanja iz zdravstvenih razloga, u poslovne svrhe, iz objektivnih porodičnih razloga (spajanje porodice) i povratak osoba koje imaju stalni boravak, a kada je reč o međunarodnim letovima, zabranjen je ulazak u Grčku državljanima trećih zemalja koje nisu zemlje članice Evropske unije i šengenskog sporazuma, prenela je ANA.

Pored državljana zemalja EU i Šengen zone, na grčku teritoriju mogu ući i državljani Australije, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Singapura, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije i Izraela.

Vakcina kao „ulaznica“?

Mnogi naši građani se pitaju i da li postoji mogućnost da se granice otvore za sve one koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa.

Foto: Tanjug/AP

Nadu u takvu mogućnost dao im je i grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je predložio EU da se napravi neka vrsta „vakcinacionog pasoša“, koja bi omogućila lakše kretanje ljudi i putovanja turistima, ali Evropa nije bila oduševljena takvim predlogom.

Micotakisu se ta ideja ipak dopala i čini se da je spreman da sam sprovede svoju zamisao u delo.

Naime, grčki premijer je potpisao sa Izraelom sporazum o „vakcinacionom dokumentu“ koji će biti olakšavajuća okolnost za ulazak u Grčku. Micotakis je najavio i da će takve sporazume potpisati i sa drugim zainteresovanim državama, a svi se nadamo da će jedna od njih biti i Srbija.

Grčki premijer je pokrenuo ideju o uvođenju standardizovanih sertifikata koji pokazuju da su putnici dobili imunizaciju na Covid-19 kao sredstvo za otvaranje međunarodnih putovanja tokom letnje sezone, naveo je Reuters.

„Moramo olakšati putovanja onima koji poseduju dokaze o vakcinaciji i to je ono što dogovaramo danas sa Izraelom“, rekao je tada Micotakis.

Foto: Pixabay.com

Grčki premijer je poručio i da bi izraelska brza kampanja imunizacije i potpisani sporazum mogli da ukažu na put ka sličnim sporazumima sa drugim zemljama kasnije, što bi omogućilo turistima posetu zemlji bez dodatnih ograničenja.

Izrael je svetski lider u vakcinaciji, jer je više od trećine stanovništva primilo vakcinu, dok je Srbija trenutno na 7. mestu u svetu, a druga je u Evropi.

Srbija pregovara sa grčkim partnerima

Da postoje šanse da ovog leta naši građani odu na odmor u Grčku potvrđuje i nedavni sastanak ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom, na kom su usaglasili uslove za potpisivanje zajedničkog Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije Covid-19.

Kako je tad saopštila Matić, dogovoreno je da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji. „Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi“, rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

To znači da svi građani koji se budu vakcinisali sa sertifikatom mogu da pređu granicu sa Grčkom, dok će oni koji se nisu vakcinisali morati da prilože negativan PCR ili antigenski test. Na granici je moguće i da neko nasumičnim izborom bude ponovo testiran. Ovakav režim će važiti od 1. maja do 1. oktobra, objavljeno je na sajtu Ministarstva turizma.

Ostaje da vidimo da li će se, kada i na koji način ugovarati putovanja, da li će biti nekih olakšica za srpske turiste i kako će sve to ubuduće izgledati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...