Amerikanci odustaju od sankcionisanja kompanije koja gradi Severni tok 2

Da li je na pomolu normalizacija odnosa SAD i Rusije?

SvetVesti

19.5.2021 11:20 Autor: Marko Miladinović 0

Da li je na pomolu normalizacija odnosa SAD i Rusije? Da li je na pomolu normalizacija odnosa SAD i Rusije?
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da će, ukoliko Sjedinjene Američke Države zaista odustanu od sankcija prema glavnom investitoru radova na... Da li je na pomolu normalizacija odnosa SAD i Rusije?

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da će, ukoliko Sjedinjene Američke Države zaista odustanu od sankcija prema glavnom investitoru radova na izgradnji gasovoda Severni tok 2, to pomoći normalizaciji odnosa između Moskve i Vašingtona, izvestila je novinska agencija Interfax.

Komentar Rjabkova usledio je nakon što su vodeći američki mediji (CNN, CNBC) objavili da je administracija predsednika Bajdena (Joe Biden) spremna da povuče sankcije prema firmi Nord Stream 2 AG, koja je registrovana u Švajcarskoj, ali čija krovna kompanija je zapravo ruski energetski gigant Gazprom.

Portal Axios je takođe došao do informacije da će biti ukinute sankcije za Matijasa Varniga (Matthias Warnig), generalnog direktora te kompanije i savetnika predsednika Vladimira Putina.

Gazprom i njeni zapadni partneri žure da finalizuju projekat Severni tok 2, čija je izgradnja završena oko 95 posto, podseća Tanjug.

Stejt Department će odmah poslati svoj obavezni devedesetodnevni izveštaj Kongresu sa listom kompanija i pojedinaca koji su umešani u posao u vezi sa Severnim tokom 2, a koji zaslužuju sankcije. Među njima više neće biti presudne kompanije u projektu, ali će zato na snazi ostati zabrane protiv nekih manjih izvođača radova, kao i ruskih cevopolagača na cevovodu.

Desiće se paradoksalna situacija u kojoj će SAD kažnjavati brodove koji su uključeni u izgradnju Severnog toka 2, ali neće kažnjavati kompaniju koja je zadužena za njegovu izgradnju, zaključuje CNN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...