Zadnji je dan prijava za moratorijum na obaveze građana, firmi i preduzetnika

Ističe rok za odlaganje rata kredita

BankeIzdvajamoNovacSrbijaVesti

30.4.2021 13:47 Autor: Gordana Bulatović 0

Ističe rok za odlaganje rata kredita Ističe rok za odlaganje rata kredita
U petak, 30. aprila ističe rok svima onima koji imaju docnju u plaćanju obaveza prema bankama i smatraju da im je potrebna olakšica, odnosno... Ističe rok za odlaganje rata kredita

U petak, 30. aprila ističe rok svima onima koji imaju docnju u plaćanju obaveza prema bankama i smatraju da im je potrebna olakšica, odnosno  odlaganje rata, na šest meseci. Zahtevi se, poslovnim bankama gde su uzeti krediti,  mogu podneti i elektronski.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, na kraju prvog kvartala ove godine, u Srbiji je 139.537 kredita bilo u docnji. Najviše zaostaje, kako se očekivalo, privreda, posebno oni sektori koji  poslovno najgore prolaze u vremenu pandemije korona virusa.

Savet bankara je da odlaganje obaveza treba iskoristiti, ali samo ako su značajno smanjeni prihodi. Naravno, građani koji su ostali bez posla ili su im primanja značajno umanjenja, moratorijum na izmirivanje obaveza od šest meseci značiće, bar privremeno, olakšanje.

Za vreme perioda mirovanja otplate obaveza od šest meseci, glavnica se ne naplaćuje, banka obračunava ugovorenu kamatu, a dužnik može da izabere da plati kamatu u toku trajanja grejs perioda, ili nakon isteka. U ovoj drugoj opciji kamata obračunata tokom trajanja grejs perioda će se pripisati glavnici duga i na tako uvećanu glavnicu će se obračunati novi plan otplate kredita, s tim da će ročnost kredita biti produžena tako da anuitet ne bude veći od anuiteta pre primene olakšica.

Prilikom podnošenja zahteva za odlaganje obaveza, u slučaju građana koji su zaposleni i koji u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva primaju zaradu preko računa u toj banci nije potreban dokaz o zaradi, jer banka već ima evidenciju. Međutim, ako dužnik ne prima platu ili penziju preko računa u banci u kojoj ima obaveze, a ona je umanjena, potrebna je potvrda poslodavca o proseku zarade u poslednja tri meseca. Za dužnika koji je nezaposlen traži se potvrda o nezaposlenosti iz Nacionalne službe za zapošljavanje ili drugog relevantnog izvora.

Da bi građani dobili period mirovanja u otplati obaveza od šest meseci moraju da ispune jedan od predviđenih uslova. Prvi je da je 15. decembra 2020. godine, račun nosioca kredita bio u docnji dužoj od 30 dana u značajnom iznosu, a to je više od 1.000 dinara, po bilo kom kreditnom proizvodu ili da je u momentu podnošenja zahteva imao status nezaposlenog lica.

Olakšice može dobiti i dužnik koji je u poslednja tri meseca ostvario prosečan prihod ispod prosečne zarade, kao i ako mu stepen kreditne zaduženosti (mesečne rate kredita, pet odsto limita dozvoljenog prekoračenja i limita za kreditne kartice) prelaze 40 odsto prosečnog neto mesečnog prihoda u poslednja tri meseca, dok je prosečan mesečni prihod manji za deset odsto ili više u odnosu na prihode pre 15. marta 2020. godine i pri tome u poslednja tri meseca ne prelaze 120.000 dinara.

Banka može na osnovu obrazloženog zahteva dužnika da proceni da postoje druge činjenice i okolnosti usled kojih dužnik ispunjava uslove za olakšicu.

Za firme i preduzetnike koji žele da odlože obaveze prema banci, od dokumentacije potreban je periodični bilans stanja i uspeha dužnika – bruto bilans za period od početka 2020. godine do 30. novembra 2020. godine ili za celu 2020. godinu, kao i za iste uporedne periode u 2019. godini. Za preduzetnike paušalce, važno je da dostave potvrdu o prometu po računima iz svih banaka za period od početka 2020. godine do 30. novembra 2020. godine ili za celu 2020. godinu, kao i za iste uporedne periode u 2019. godini.

Za one koji su ugasili firmu, važno je da dostave potvrdu o prestanku obavljanja delatnosti iz Agencije za privredne registar.

Stanje duga po bankarskim kreditima /u mln.RSD

Korisnik kredita31.3.2020.28.2.2021.31.3.2021.
Pravna lica493.1961.620.8321.635.502
Preduzetnici52.98762.44263.240
Stanovništvo1.073.6961.210.1701.219.813
Ukupno2.619.8792.893.4442.918.555

Izvor: Udruženje banaka Srbije

Kompanije i preduzetnici ispunjavaju uslove ako su 15. decembra 2020. godine bili u docnji dužoj od 30 dana u  značajnom iznosu, a to je iznos veći od jedan odsto potraživanja banke ili više od 10.000 dinara po bilo kom kreditnom proizvodu. Takođe, ako je u periodu do dana podnošenja zahteva poslovni prihod dužnika, odnosno promet za preduzetnike paušalce, manji za minimum 15 odsto u 2020. godini, u odnosu na poslovni prihod iz istog perioda prethodne godine. Grejs period se može dobiti i ako je došlo je do dokumentovanog prekida poslovanja dužnika u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana.

Moratorijumom mogu biti obuhvaćeni krediti, kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje po platnom računu. Kada istekne moratorijum od šest meseci, nova mesečna obaveza neće moći da bude veća od prethodne, već manja ili jednaka postojećoj obavezi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...