Prestižno priznanje za roman "Sva je krv noću crna"

David Diop je prvi dobitnik Bukerove nagrade iz Francuske

KulturaLifestyleSvetVesti

3.6.2021 10:13 Autor: Marko Miladinović 1

David Diop je prvi dobitnik Bukerove nagrade iz Francuske David Diop je prvi dobitnik Bukerove nagrade iz Francuske
David Diop prvi je francuski pisac koji je osvojio Međunarodnu Bukerovu nagradu (International Booker Prize), najznačajniju literarnu nagradu koja se dodeljuje za prevode objavljene... David Diop je prvi dobitnik Bukerove nagrade iz Francuske

David Diop prvi je francuski pisac koji je osvojio Međunarodnu Bukerovu nagradu (International Booker Prize), najznačajniju literarnu nagradu koja se dodeljuje za prevode objavljene na engleskom jeziku. Diop je, kako je saopšteno, nagrađen za svoj roman „At Night All Blood is Black“ („Sva je krv noću crna“), inspirisan iskustvom piščevog pradede iz Senegala, koji je preživeo Prvi svetski rat.

Finansijski deo nagrade, u iznosu od 50.000 britanskih funti (58.000 evra), pisac će podeliti sa svojom prevoditeljkom, američkom pesnikinjom i spisateljicom Anom Moskovakis (Anna Moschovakis).

David Diop je pisac i profesor književnosti francusko-senegalskog porekla, specijalizovan za književnost XVIII veka i društveni položaj Afrikanaca u Evropi i kolonizovanim zemljama tog doba.

Diop je već osvojio brojna književna priznanja, kao što je francuska Gonkurova nagrada (Le prix Goncourt). „Sva je krv noću crna“ (u originalu na francuskom „Frère d’âme“) njegov je treći objavljeni roman.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...